ENSZ-vizsgálatot sürgetnek Hasogdzsi-ügyében a jogvédő szervezetek

Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró eltűnése miatt.
Vágólapra másolva!
Az ENSZ égisze alatt folytatandó vizsgálatot javasolt csütörtökön New Yorkban több jogvédő szervezet, hogy tisztázni lehessen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró titokzatos eltűnésének és esetleges halálának körülményeit.
Vágólapra másolva!

A világszervezet székhelyén tartott közös sajtóértekezleten az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW), a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint a Bizottság az Újságírók Védelmére képviselői szükségesnek tartották az eset kivizsgálásának nemzetközi szintre emelését.

– Törökországnak felhívást kellene intéznie az ENSZ-hez, hogy indítson hitelt érdemlő és átlátható vizsgálatot – mondta Robert Mahoney, a Bizottság az Újságírók Védelmére egyik vezető tisztségviselője.

Az utóbbi évek legsokkolóbb esete

A négy szervezet szerint a világszervezet bevonása a legjobb biztosíték lenne arra, hogy meghiúsítsák a Szaúd-Arábiát "felmenteni akaró" kísérleteket vagy azokat a próbálkozásokat, hogy a történteket a szőnyeg alá söpörjék csupán a Rijádhoz fűződő, jövedelmező üzleti kapcsolatok fenntartása érdekében.

– állapította meg Louis Charbonneau, a HRW igazgatója. Christophe Deloir, az RSF képviseletében az "utóbbi évek legsokkolóbb és legszélsőségesebb esetének" nevezte a történteket.

– Ha a szaúdi kormánynak nincs köze a Dzsamál Hasogdzsival történtekhez, akkor neki van a legtöbb nyernivalója az ENSZ pártatlan vizsgálatából – mondta Sherine Tadros az Amnesty Internationak részéről.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette:

Antonuio Guterres ENSZ-főtitkár akkor karolhatja fel a nemzetközi vizsgálat ügyét, ha abban minden érdekelt fél egyetért.

Az AFP egy nevének elhallgatását kérő török diplomatát idézett, aki szerint nincs szükség jelen pillanatban az ENSZ bevonására, mivel szerinte a világszervezet nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, ellentétben a török rendőrséggel és igazságszolgáltatással, amely már nagyban nyomoz az ügyben.

Bement a főkonzulátusra és nem jött ki többet

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró eltűnése miatt. Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre nem ismerte be.