Öngyilkos merénylő robbantott egy kabuli szavazóhelyiségnél, sokan meghaltak

2018.10.20. 16:42

Legkevesebb 15-an meghaltak és hatvanan megsebesültek szombaton egy kabuli szavazóhelyiség közelében végrehajtott öngyilkos robbantásban. A halottak között sok a rendőr. Afganisztánban szombaton kezdődtek meg a parlamenti választások, de a rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére így is sok merénylet történik. 

Naszrat Rahimi, az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok közül nyolcan rendőrök, a többiek civilek.

Egyelőre egyik támadás elkövetését sem vállalta magára senki, de a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek korábban a voksolás bojkottálására szólították fel a lakosságot, és támadásokkal fenyegettek. Szóvivőjük, Zabiulláh Mudzsáhid szombati Twitter-üzenetében ismét távolmaradásra szólította fel a lakosságot.

Afgán asszonyok sorban állnak egy kabuli szavazóhelyiségben a parlamenti és tartományi választások napjánForrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok 2001-es hatalomfosztása óta, és az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak. A parlamenti választásokkal párhuzamosan tartományi választásokat is rendeznek a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.

A választáson 8,8 millió szavazásra jogosult polgár 2700 jelöltre adhatja le voksát. A szavazás biztonságára legalább 70 ezer rendőr és katona ügyel, és a tálib fenyegetések miatt a biztonsági erők is készültségben vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK