Nem maradhat következmények nélkül az EU és Szaúd-Arábia kapcsolatait illetően egy "olyan súlyos ügy", mint Dzsamál Hasogdzsi halála Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán - mondta Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. A brit kormány mérlegeli a szaúdi bejelentést, Hollandia további vizsgálatot sürget.

Szaúd-Arábia szombaton ismerte be, hogy az újságíró meghalt isztambuli főkonzulátusán egy dulakodás következtében. Nagy aggodalommal figyeljük a Szaúd-Arábia kormányával szemben kritikus emberek helyzetét. A Hasogdzsi-ügy csak a 'horror csúcsa - hangsúlyozta Kneissl.

Az osztrák külügyi tárca vezetője közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Szaúd-Arábiában, és jelentősen növekedett a politikai foglyok száma. Köztük van számos nő, akiket júniusban vettek őrizetbe, és akiknek egyetlen bűne az volt, hogy konferenciákon vettek részt.

Dzsamál HasogdzsiForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Őszinte részvétünket küldjük Dzsamál Hasogdzsi családjának, miután megerősítést nyert halálának híre. Mérlegeljük a szaúdi bejelentést és a következő lépéseinket - közölte a brit külügyi tárca, hozzátéve: „ez egy szörnyű tett volt, amelynek felelőseit el kell számoltatni”.

A szaúdi bejelentésre reagálva Mark Rutte holland miniszterelnök további vizsgálatot sürgetett az üggyel kapcsolatosan.

Ausztrália bejelentette, hogy az újságíró meggyilkolása elleni tiltakozásul nem vész részt egy tervezett befektetési csúcstalálkozón Szaúd-Arábiában.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók szerint brutális módszerekkel meggyilkolták