Vádat emeltek a kitoloncolásra ítélt migránst védő svéd lány ellen

2018.10.21. 16:31

A 21 éves liberális aktivista, Elin Ersson azzal került a figyelem középpontjába, hogy nyáron megpróbálta megakadályozni egy svédországi gép felszállását. A lány azt gondolta, ha nem hagyja, hogy a gép elinduljon, azzal megmenti egy kitoloncolásra ítélt afgán migráns életét. Az 52 éves férfiról azóta kiderült, korábban erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el.

Elin Ersson magánakciója és csúfos bukása gyorsan bejárta a világsajtót. A Göteborgi Egyetem diákja egy Göteborgből Isztambulba tartó járaton verte ki a balhét, hogy a gép feltartásával megakadályozza egy afgán migráns kitoloncolását, aki - mint később kiderült - nem is szállt fel. A lány élőben közvetítette a Facebookon a liberális partizánakciót, amelynek súlyos következményei lesznek.

A svéd sajtó szerint a fiatal lány ugyanis légi közlekedési törvényt sértett azzal, hogy a pilóta és a személyzet felszólítása ellenére sem volt hajlandó helyet foglalni az utasok között. Elin Ersson pénzbüntetést, vagy akár hat hónapos börtönbüntetést is kaphat.

Az egyetemista egy olyan migránsért kockáztatta a büntetést, akit erőszakos bűncselekményért már korábban elítélték. A férfi ugyanis rendszeresen verte feleségét és lányát is.