Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg Franciaországban

Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg a francia hatóságok az ország északi részében fekvő Grande-Synthe-ben, a táborban mintegy 1800-an laknak
Migrants carry their belongings on October 23, 2018 during a police operation to evacuate a migrant camp in Grande Synthe, northwestern France. - A migrant camp of 1.800 person has been evicted by French authorities near the French port city of Dunkirk, at Grande-Synthe, northwestern France, on October 23, 2018. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg a francia hatóságok az ország északi részében fekvő Grande-Synthe-ben, a táborban mintegy 1800-an laknak – jelentette az AFP francia hírügynökség a helyszínről.
Vágólapra másolva!

Jelentős rendőri készültséget vonultattak fel a tavas és erdős puythoucki tábor felszámolásához, amelyben többnyire iraki kurdok tartózkodtak, akik innen próbálnak meg illegális úton átjutni Nagy-Britanniába.

A migránstábor kiürítése Forrás: AFP/Francois Lo Presti

Szeptember 28-án

egyszer már felszámoltak egy hasonló tábort, mintegy 400-500 migránst ültettek autóbuszokba és szállítottak észak-franciaországi befogadóközpontokba.

Szeptember 6-án a rendezőpályaudvar közelében álló, Dzsungel néven ismert táborból „helyeztek fedél alá” 539 embert.

Civil és álcivil szervezetek szerint szeptember 6-a óta állandóan nő az érkezők száma, sok migráns a befogadóállomásokból tér vissza a táborokba.

Damien Careme, Grande-Synthe bevándorláspárti, zöld polgármesterének véleménye alapján a helyzet annyira súlyos, hogy

Két és fél évvel ezelőtt a Zöldek által irányított helyi önkormányzat itt nyitotta meg az első „humanitárius”, a nemzetközi normáknak megfelelő migránstábort Franciaországban, alig negyven kilométerre Calais-tól.

A tábort a Soros György által pénzelt Orvosok Határok Nélkül nevű álcivil szervezet és Grand-Synthe önkormányzata finanszírozta.

A telep azonban másfél évvel ezelőtt leégett, és azóta ismét illegális sátortáborokat kezdtek kialakítani az újonnan érkező migránsok.

A szeptember 28-i akció során a megyei prefektúra emlékeztetett arra, hogy a kormány szeretné elkerülni, hogy a csatornán átjutásra váró migránsok újabb sátortáborokat alakítsanak ki Észak-Franciaországban.