Az uniós tagországok állam- és kormányfői olyan közös európai bevándorláspolitikát építenek, amelynek középpontjában a migrációs származási- és tranzitállamokkal való együttműködés, az embercsempészek elleni küzdelem és a külső határok védelme áll, nem pedig a kötelező menekültkvóták - monda Donald Tusk az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Valódi előrelépés, hogy mostanra az Európai Unió csaknem minden tagországának vezetése megértette, az illegális bevándorlás megállítására kell helyezni a hangsúlyt a szabálytalanul érkezők szétosztása helyett - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői olyan közös európai bevándorláspolitikát építenek, amelynek középpontjában a migrációs származási- és tranzitállamokkal való együttműködés, az embercsempészek elleni küzdelem és a külső határok védelme áll, nem pedig a kötelező menekültkvóták - monda Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. Hozzátette, noha megérti egyes felszólalók csalódottságát az előrelépés hiánya miatt, az EP-képviselők többsége ugyanis a kötelező kvóták mellett foglalt állást, de véleménye szerint más utat kell követni.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint is meg kell állítani az illegális migrációtForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Tusk beszélt az Egyesült Királyság uniós kiválásának folyamatáról is, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben nincsen más út, mint a tárgyalások folytatása.