Magyarország szorgalmazza a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatának határozott felgyorsítását - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a lengyel fővárosban, a Warsaw Security Forum nevű nemzetközi biztonságpolitikai konferencia egyik pódiumbeszélgetésén.

Magyarország a Nyugat-Balkán közvetlen szomszédságában fekszik. Nagyon jól tudjuk, mi a különbség aközött, ha béke, stabilitás és növekedés áll fenn a térségben, illetve ha ez a három pozitív jelenség nem észlelhető - szögezte le Szijjártó Péter a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról szóló beszélgetésen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Varsói Biztonsági Fórumon 2018. október 24-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A Nyugat-Balkánon továbbra is fennállnak bizonyos történelmi feszültségek - jelentette ki a külügyminiszter.

Ezeket viszont a leginkább csak nagyon újszerű módszerekkel lehet orvosolni, például az integráció új formáival. Szerbia és Montenegró esetében miért nem nyitjuk meg az összes tárgyalási fejezetet, illetve fennáll-e akármilyen jogos ok arra, hogy nem haladtunk eddig előre Albánia csatlakozási tárgyalásaival- fűzte hozzá Szijjártó, aki kifogásolta, hogy az Európai Bizottság legutóbbi dokumentumai csak 2025-re teszik Szerbia EU-csatlakozásának legkorábbi lehetséges időpontját.