Több ezer eurót keresnek az embercsempészek a migránsok szállításán

2018.10.25. 17:15

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) információi alapján a migránsok tranzitországaként Líbia szerepét tulajdonképpen már átvette Marokkó. A migránscsempészek közben fejenként több ezer eurót kaszálnak az afrikaiak illegális úton történő Európába hozásával.

A titkosszolgálat szerint a migránscsempészet ára széles skálán mozog, fejenként 1000 euróról kezdődik, és felmehet az ára 4000 euróra is - írja a Breitbart.

Migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Az átlagos ár nagyjából 2000 euró körül mozog.

Marokkóból és Líbiából az Európai Unió területére való jutás érdekében ennyit kell fizetni, Maliból viszont 4000-et.
Ezt az emberkereskedők „VIP" csempészetnek nevezik, mivel a nagyobb összegért mindössze 6 nap alatt az EU-ba lehet jutni.

A közhiedelemmel ellentétben tehát nem a legszegényebbek jönnek el Fekete-Afrikából, hanem azok, akik meg tudják fizetni az embercsempészet borsos árát.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) az adatai alapján a legtöbb migráns idén Spanyolország érkezett, a bevándorláspárti Pedro Sánchez vezette baloldali kormány intézkedéseinek „köszönhetően".

2018. január 1. és 2018. október 21. között 45 145 migráns lépett spanyol földre, Görögországba 25 938-an érkeztek, míg Olaszországba 21 935-en.

Összesen majdnem 95 ezer migráns lépett be az Európai Unió területére a három mediterrán államon keresztül.