Először választottak nőt államfővé Etiópiában

Szahle-Vork Zevde, Etiópia
Sahle-Work Zewde (2ndL) walks with Prime Minister Abiy Ahmed (2ndR) after being elected as Ethiopia's first female President at the Parliament in Addis Ababa on October 25, 2018. (Photo by EDUARDO SOTERAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A parlamenti képviselők csütörtökön egyhangúlag szavazták meg az ország első női elnökét, néhány nappal azután, hogy jóváhagyták a "nemek tekintetében kiegyensúlyozott" kormányt.
Vágólapra másolva!

Mulatu Tesome államfő helyét a tapasztalt diplomatának számító Szahle-Vork Zevde veszi át. A kelet-afrikai országban az elnökség döntően ceremoniális szerepet jelent.

Abij Ahmed miniszterelnök kabinetfőnöke egy Twitter-bejegyzésben méltatta a döntést:

Szahle-Vork Zevde Forrás: AFP/Eduardo Soteras

Az újonnan elnökké választott Szahle-Vork példaértékűnek nevezte, hogy a reformpárti Abij miniszterelnök kapta meg a hatalmat Etiópiában. Hozzátette: dolgozni fog azon, hogy közelebb hozza egymáshoz a rivalizáló csoportokat, és így béke lehessen a térségben. A többnemzetiségű országban az elmúlt hónapokban több,

etnikai alapú konfliktus bontakozott ki.

Etiópiában múlt héten hagyták jóvá az új kabinetet; a miniszterek fele nő, köztük a védelmi miniszter szintén először. Ez is része azoknak a gazdasági és politikai reformoknak, amelyek Abij miniszterelnök áprilisi hivatalba lépése óta kezdődtek Afrika második legnépesebb államában.

A világon jelenleg csupán néhány olyan kormány működik, amely a "nemek tekintetében kiegyensúlyozottnak" tekinthető - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.