Andrej Babiš szerint fel kell lépni az emberkereskedők ellen, és erősíteni kell az Európai Unió határvédelmét – írja a The Guardian.

Ne az emberkereskedők döntsék el, ki érkezik Európába – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök. Andrej Babiš azt javasolta, hogy több ezer rendőrtiszt álljon készenlétben a Földközi-tengeren, készen arra, hogy őrizzék a kontinens határait.

Hétszázezer illegális bevándorló van, akiknek haza kell mennie

– mondta Babiš.

Az EU-ban 618.780 EU-n kívüli állampolgárt találtak illegálisan az Eurostat szerint.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök, az ANO (Igen) párt elnökeForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Babiš támogatja az Európa jövőjével kapcsolatos vitákban a magyar és lengyel álláspontot. Elutasította a Frontex határvédelmi megerősítésének tervét, inkább azt a törekvést szorgalmazná, hogy

meggyőzzék a potenciális migránsokat arról, hogy maradjanak Afrikában.

A Theresa May-nél Londonban folytatott tárgyalások előtt Babiš azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak a kibővített Frontex költségvetésére vonatkozó terve helyett jobb lenne egy Marshall-segélyt küldeni Afrikárának.

Ezeknek az embereknek otthon kell maradniuk és nekünk segítenünk kell Afrikának.

Véleménye szerint a bevándorlókat nem szabadna munkavállalási engedély nélkül Európába engedni. Európában a választóvonal azok között volt, akik meg akarták állítani az illegális migrációt, és akik nem- fogalmazott. Kiemelte: a Törökországból és Észak-Afrikából érkező menekültek és bevándorlók száma 2015-ben meghaladta a milliós nagyságrendet, de ez a szám drámaian csökkent, minekután az EU és Törökország megállapodást kötöttek, és visszaküldik azokat a migránsokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították.