Európának meg kell védenie természetes határait

Emmanuel Macron, Andrej Babis
French President Emmanuel Macron and Czech Prime Minister Andrej Babis meet on October 27, 2018 in Prague, Czech Republic. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
Európának meg kell védenie természetes határait – mondta Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában, amikor Emmanuel Macron francia államfővel együtt rövid sétát tett a történelmi Károly hídon.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával pénteken és szombaton rövid látogatást tett Prágában. Babis és Macron – aki Pozsonyból érkezett Prágába – pénteken este munkavacsorán tárgyaltak, majd szombaton délelőtt sétát tettek a Károly hídon, és megtekintették a cseh Nemzeti Galéria híres francia képgyűjteményét.

A migrációs probléma megoldásában tájékoztattuk egymást álláspontunkról, és bizonyos előrehaladást értünk el – mondta Macron szombaton újságíróknak séta közben válaszolva a kérdésekre.

Babis szerint egyetértés volt abban, hogy ellenőrzés alatt kell tartani a migrációt.

Példaként Csehországot hozta fel. „Csehország csak egy kis sziget Európában. Mindenkinek, aki Csehországban akar letelepedni, munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie. Ilyen rendszerre lenne szükség Európában is” – mondta a cseh kormányfő.

– tette hozzá Babis.

Andrej Babis és Emmanuel Macron Forrás: AFP/Michal Cizek

„Európának is meg kell védenie természetes határait” – hangsúlyozta a cseh politikus.
Csehország, visegrádi partnereivel (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közösen ellenzi az illegális migránsok beengedését az Európai Unióba, s elutasítja a már itt lévők kötelező elosztását a tagállamok között.

Babis alaptalannak minősítette azt a véleményt, hogy Csehország a migrációs probléma megoldásában nem lenne szolidáris az Európai Unió többi, alapvetően nyugat-európai tagállamával.

– fejtette ki a cseh miniszterelnök.

„Meggyőződésem, hogy a szolidaritás kötelező, jó koncepció, és bízom abban, hogy meghozza az eredményeket is” – húzta alá a francia államfő, aki Prágából Isztambulba repült, ahol egy nemzetközi Szíria-konferencián vesz részt.