Több száz migránst vettek őrizetbe Mexikóban

migráció, mexikó
Honduran migrants heading in a caravan to de US, cross the Suchiate River, natural border between Guatemala and Mexico, in makeshift rafts, in Ciudad Tecun Uman, Guatemala, on October 21, 2018. - Thousands of Honduran migrants resumed their march toward the United States on Sunday from Guatemalan Ciudad Tecun Uman, AFP journalists at the scene said. (Photo by ORLANDO SIERRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Közép-amerikai országokból származó, mintegy háromszáz migránst vett őrizetbe a mexikói rendőrség pénteken. Az emberek a Suchiate határfolyón keltek át Guatemalából illegálisan mexikói területre, hogy az Egyesült Államok felé tartó nagyobb migránskaravánhoz csatlakozhassanak.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok szerint a feltartóztatott migránsokat a mexikói bevándorlási hivatal Tapachulában lévő irodájába vitték.

Mexikóba szinte naponta érkeznek illegálisan migránsok, de általában embercsempészek segítségével buszokban, vagy teherautókban elrejtőzve, esetleg az éj leple alatt. Szakértők szerint az a tény, hogy a mostani csoport fényes nappal kelt át a határon, arra utalhat, hogy a migránskaraván taktikáját követhetik, miszerint egy hatalmas tömegnek nem kell tartania az őrizetbe vételtől. Ugyanakkor úgy tűnik, a mexikói bevándorlási hatóságok a kisebb csoportokat mégis feltartóztatják.

Időközben a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok hozzávetőleg 4000 fős karavánja, amely október 13-án kelt át a guatemalai-mexikói határon, jelenleg 270 kilométerre van a guatemalai határtól Tonalá településénél, s Arriaga városa felé tart.

A létszámot a mexikói hatóságok 3600 főre teszik, míg a szervezők 5500 emberre becsülik a tömeget,

amely jövő hét péntekre elérheti Mexikóvárost.

Migránsok a Suchiate határfolyón Forrás: AFP/Orlando Sierra

Enrique Pena Nieto mexikói elnök pénteken ismertette tervét a migránsok ügyének rendezésére. Javaslata a többi között olyan elemeket tartalmaz, hogy a migránsokat átmeneti személyazonosító iratokkal látnák el munkalehetőséget kínálva nekik, gyerekeiket pedig bevonnák az iskolai oktatásba Mexikó déli részében, amennyiben a migránsok hajlandóak menedékkérelmüket a mexikói hatóságoknál benyújtani.

Nieto hangsúlyozta, terve mindössze egy első lépés a menekültstátuszt kapott emberek ügyének tartós rendezésére. Az „Estas en Tu Casa”, vagyis „Érezd magad otthon” nevű program keretébe az kerülhet be, aki a déli Chiapas, vagy Oaxaca államok területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat,

akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják az országból.

Donald Trump közben hangsúlyozta, hogy nem engedi be a migránskaravánt az Egyesült Államokba, sőt

a Pentagon további mintegy 800 katonát vezényel a mexikói határra.

Trump egyben bejelentette, hogy csökkenti a Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatások mennyiségét, amiért az említett közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni állampolgáraikat abban, hogy elhagyják országukat és illegálisan az Egyesült Államokba menjenek.