EP-képviselők fogalmazták meg aggályaikat az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban

Bocskor Andrea
Budapest, 2014. április 18. Bocskor Andrea, a beregszászi magyar főiskola tanára, a Fidesz-KDNP kárpátaljai európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje Budapesten, a Képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatón 2014. április 18-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc Európai Parlamenti képviselő fejezte ki aggodalmát az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvény miatt abban a levélben, amit Andrij Parubij ukrán házelnöknek címeztek. A levélben kérték Parubijt, hogy az ukrán parlament kérje ki a Velencei Bizottság véleményét a törvény végleges elfogadását megelőzően, és felhívták a házelnök figyelmét Ukrajna a kisebbségek vonatkozásában vállalt nemzetközi kötelezettségeire is. Számolt be erről a 888.hu
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, a kijevi parlament október 4-én első olvasatban megszavazta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az országban az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán, annak használatát kötelezővé tennék az oktatásban és több más területen.

Ami újfent nehéz helyzetbe hozza a százötvenezres kárpátaljai magyarságot. A tervezetről várhatóan november 6-án szavaznak második olvasatban.

A levelet a Fidesz-KDNP EP-képviselői, a határon túli magyar képviselők, valamint két bolgár és két román képviselő írta alá.

Ezzel párhuzamosan Bocskor Andrea, kárpátaljai fideszes képviselő levélben tájékoztatta Antonio Tajanit, az EP elnökét a szerinte kisebbségi jogokat sértő törvényről.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP kárpátaljai EP képviselője Forrás: MTI/Kovács Tamás

A képviselőnő levelében így ír: