Agyon csapott az áram hét elefántot Indiában

2018.10.28. 17:54

Áramütéstől pusztult el legalább hét vadon élő elefánt Indiában. Nekimentek egy lelógó villanyvezetéknek.

Az elefántcsorda péntek éjjel haladt át a kelet-indiai falu melletti erdős területen, amikor a vezetékhez érhettek. Az állatok tetemeit a falubeliek találták meg. Az elefántok valószínűleg élelmet kerestek, ezért hagyták el az élőhelyüket.

Az erdőirtás, az orvvadászat és a falvak terjeszkedése egyre szűkebb élőhelyet hagy a nagyjából 26 ezer vadon élő indiai elefántnak, ezért gyakran elkóborolnak a rezervátumaikból. Rendszeresen ütik el őket vonatok, amikor sínekre tévednek, áramütés éri őket a vezetékekből vagy emberek ölik meg őket, amikor összetűzésbe kerülnek velük. Legalább 300 elefánt pusztult el balesetben - többek között áramütésben -, tehát nem természetes okokból az államban 2010 óta a Gadzsa Bandhu elefántvédő szervezet adatai alapján.

Biszvadzsit Mohanti állatvédő aktivista a Hindustan Timesnak elmondta, már többször szóltak az erdészetnek, hogy Denkanal környékén nagyjából 200 helyen lógnak a nagyfeszültségű vezetékek, amik veszélyeztetik az elefántok életét, de eddig nem tettek semmit.