Jobboldali fordulat jöhet a világ egyik legnagyobb országában

2018.10.28. 10:38

Jair Bolsonaro konzervatív politikus az esélyese a brazíliai elnökválasztás második fordulójának. A kampányban hasba szúrt jelölt elitellenes és rendpárti politikát képvisel. Brazíliában sokaknak elege van a korrupcióba fulladt több évtizedes baloldali kormányzásból. 

Vasárnap tartják Brazíliában az elnökválasztás második fordulóját, melynek eredménye egyelőre kiszámíthatatlan. A brazil Trumpként emlegetett, elitellenes Jair Bolsonaro és a hosszú ideig kormányzó, majd korrupciós botrányok által megszaggatott Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad vetélkedik az elnöki székért - írta a Magyar Idők.

A közvélemény-kutatások szerint Bolsonaro vezet, bár népszerűsége az elmúlt hét során 50-ről 48 százalékra csökkent, miközben Haddadé 35-ről 38 százalékra emelkedett, ami a szakértők szerint bármilyen kimenetelt jelenthet a választásokon.

Jair Bolsonaro nyerheti az elnökválasztást BrazíliábanForrás: NurPhoto/Cris Faga/NurPhoto/Cris Faga

Kórházból kampányolt

Bolsonaro, a Szociálliberális Párt (PSL) jelöltje a kampánya során végig a jelenlegi politikai elittel és a korrupcióval szemben foglalt állást, kiszámíthatatlan és polgárpukkasztó megjegyzései a címlapokon tartották a jelöltet. Miután néhány hónappal ezelőtt egy kampányrendezvényén hasba szúrták, a kórházból folytatta a kampányt, főként a közösségi médián keresztül. A politikus a konzervatív értékeket vallja, volt katonatisztként a fegyvertartás rugalmasabb szabályozását szorgalmazza, továbbá már az is jelezte, hogy megválasztása esetén kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből.

A baloldali esélyes, Fernando Haddad szintén nem tartozott eddig a brazil politika élvonalába. Mindössze néhány hónapja vált a Munkáspárt hivatalos jelöltjévé, amikor a volt elnök, Luiz Inácio Lula da Silva a börtönbüntetése miatt kénytelen volt visszalépni. A libanoni felmenőkkel rendelkező jelölt Lula szimpatizánsainak támogatását élvezi, és mivel ellenfelével szemben befogadó álláspontot képvisel, a háttérbe szorított társadalmi osztályok szavazatára is számíthat.

Bárki is szerzi meg a többség szavazatát, komoly feladatok állnak előtte. A gazdaság stabilizálása mellett javítania kell a közbiztonságot, a 209 milliós ország lakosságának életminőségét, de talán a legnehezebb feladat a választók bizalmának visszaszerzése lesz.