Jelentős többséggel újraválasztották Michael D. Higgins ír államfőt a szombat este közölt hivatalos eredmények szerint.

A 77 éves politikus hivatalos választási győzelmét, és ezzel újabb hétéves megbízatását a jórészt ceremoniális tisztségre a dublini várban jelentették be szombaton este.

Higgins a pénteki elnökválasztáson az 1,4 millió leadott szavazat 56 százalékát, vagyis több mint 800 ezer voksot szerzett meg az RTE közszolgálati televízió szerint.

Az írek a remény, és nem a félelmek, illetve a megosztottság kihasználása mellett döntöttek - mondta nagy tapsvihar közepette a 2011 óta hivatalban lévő politikus. Az egész nép elnöke leszek, azoké, akik rám szavaztak, és azoké is akik nem- emelte ki Higgins. Leo Varadkar kormányfő, aki a hivatalban lévő elnököt támogatta a kampány során, a Twitteren gratulált Higginsnek választási győzelméhez.

A 77 éves munkáspárti, de a választáson függetlenként induló Higgins mellett az államfői tisztségért öten versengtek. Második helyen a voksok 23 százalékával Peter Casey üzletember végzett.

Az elnökválasztással egy időben tartott népszavazáson az istenkáromlás alkotmányos tilalmának eltörlése mellett döntöttek jelentős többséggel a szavazópolgárok. Az RTE szerint a voksolók 65 százaléka támogatta 35 százalék ellenében a blaszfémiát tiltó rendelkezések eltörlését.

Sokan azonban feleslegesnek és költségesnek ítélték a referendum megtartását, mivel hogy 1855 óta senkit sem vontak törvényi eljárás alá istenkáromlás vádjával, noha a jogszabályok szerint akár 25 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabhatnak érte.

Az egykor mélyen vallásos Írországban az elmúlt években engedélyezték az azonos neműek házasságkötését és eltörölték az abortusz tilalmát.

A választói résztvétel alig 44 százalékos volt.