Azzal, hogy Angela Merkel német kancellár lemondott pártelnöki tisztségéről, egy párhuzamos politikai erőtér kialakulásához ad lehetőséget, mellyel súlytalanná válik a német politikában – mondta a Századvég Alapítvány vezető kutatója a Kossuth Rádióban.

Pócza István emlékeztetett, a vasárnapi hesseni választáson a Kereszténydemokrata Unió (CDU) által elért gyenge eredmény lépésre kényszerítette a pártot, melynek eredményeként a pártelnök lemondott pozíciójáról, amely szinte példátlan a német politikatörténetben.

A elemző szerint Merkel két dolgot szeretne:

méltósággal távozni és kijelölni saját utódját.

A lemondás következményeként az Európai Parlamentben fontos szerepet játszó német-francia tengely is meggyengülhet Pócza szerint. Ennek oka egyrészt, hogy Merkel már nem pártelnök, így elveszítheti a kontrollt a CDU európai parlamenti képviselői felett, másrészt, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron népszerűsége is folyamatosan csökkent a kancelláréhoz hasonlóan.

Súlytalanná váltForrás: MTI/AP/Markus Schreiber

A vasárnapi hesseni választásokon az előzetes eredmények szerint a CDU kapta a legtöbb szavazatot (27 százalék).

Ez a kereszténydemokraták több mint fél évszázada leggyengébb eredménye Hessenben,

de elegendő ahhoz, hogy ismét kormányt alakíthassanak eddigi partnerükkel, a Zöldekkel (19,8 százalék). Az SPD ugyancsak 19,8 százalékos eredményt ért el, ami a párt számára történelmi mélypont. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékot kapott.