Az Európai Uniónak reformra és újratervezésre van szüksége

Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró
Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró 2017.02.09.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb kihívást jelent a bizalom hiánya, ezért reformra és újratervezésre van szükség, a problémákról őszintén, kendőzetlenül kell beszélni – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden Bukarestben.
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ elnöke részt vett az Európai Bizottság bukaresti képviselete által szervezett konferencián, amelynek témája az Európai Unió és a demokrácia jövője volt az "illiberalizmus provokációja" tükrében.

Kelemen Hunor kifejtette: az RMDSZ Európa-párti, és meggyőződése, hogy Románia az unió nélkül nem lenne sikeres ország, ezért veszélyesnek tartja az EU-ból való kilépésről szóló felvetéseket. Az RMDSZ NATO-párti is, hiszen az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok nélkül Románia Kelettel szemben még sebezhetőbbé válna. "Keletről sosem jött semmi, sem szabadság, sem jólét, sem biztonság" – mondta az RMDSZ elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta:

az Európa-pártiság nem jelenti azt, hogy nem ismerik fel a kontinens problémáit.

Az unió kihívásai ma teljesen mások, mint korábban voltak, de ezeknek nincs sok közük az illiberalizmushoz.

Kelemen Hunor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kelemen Hunor szerint Európa politikusainak időről időre fel kell tenniük a kérdéseket, hogy miért növekszik a bizalmatlanság az unió bürokráciájával szemben, miért nő az euroszkepticizmus, hol rontotta el az európai elit? Szerinte csak akkor lehet ezekre a problémákra megoldásokat találni, ha helyes diagnózist állítanak fel.

Nehezményezte, hogy míg az Európai Unió gazdasági szempontból nagyon erős, addig politikailag gyenge, katonailag pedig nem létezik. Úgy vélte,

reformra és újratervezésre van szükség, s ennek egyik útja a megosztottság csökkentése Kelet- és Nyugat-Európa között.

Romániában semmiféle veszéllyel nem jár az illiberalizmus, ez egy mondvacsinált, nem létező probléma. Úgy vélte, hogy az elmúlt 28 esztendőben az országra sem a liberális demokrácia, sem a kereszténydemokrácia, sem a szociáldemokrácia nem volt jellemző, Románia megrekedt az eredeti demokráciánál, "alapvető intézményekkel rendelkezik ugyan, de a tartalom hiányzik belőlük."

Az RMDSZ elnöke szerint a hatalmi ágak szétválasztása a mai napig nem történt meg, és nincs jogállam, hiszen a törvényeket nem tartják be. Példaként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának ügyét és a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának kálváriáját említette.