Egy második migranskaraván is tart Mexikóban az Egyesült Államok felé.

Az 1500-2000 fősre becsült csoport kedden kelt útra a guatemalai-mexikói határon fekvő Ciudad Hidalgóból a 30 kilométerre fekvő Tapachula település irányába a dél-mexikói Chiapasban.

Gerardo Garcia Benavente, a mexikói bevándorlási hatóság megbízottja szerint ez a közép-amerikai illegális bevándorlókból álló csoport nem akar csatlakozni ahhoz a jóval északabbra vonuló – eltérő becslések szerint egy 3500-7000 fős – migránskaravánhoz, amely jelenleg Juchitán de Zaragoza városánál tart Oaxaca államban. A Radio Formula rádiónak nyilatkozó illetékes azt mondta, a migránsok biztosak abban, hogy el fogják érni az Egyesült Államok határát.

Az Egyesült Államokba tartó migránsok és a guatemalai rendőrség összecsapása a guatemalai-mexikói határonForrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

A közép-amerikai migránsok nagyobb csoportja október 13-án kelt útra a hondurasi San Pedro Sula városából. Az elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok szintén az Egyesült Államok határához tartanak a mexikói Tijuana államba. Juchitantól úti céljuk megközelítőleg 3500 kilométerre fekszik.

Időközben Guatemalában a mexikói határon már egy harmadik migránscsoport szerveződik, hogy átkelhessen Mexikóba. A jelenleg mintegy 350 fős tömeg Tecún Umánban várja, hogy további emberek csatlakozzanak hozzája.

Donald Trump amerikai elnök fenyegetésként értékelte a Mexikó felől közeledő migránskaravánokat, s ezért úgy döntött, hogy több mint 5200 katonát küld a határra.

Trump emellett a Fox Newsnak adott interjúban arról beszélt, hogy „sátorvárosok” létesítését tervezi, ahol azokat a közép-amerikai migránsokat helyeznék el, akik menedékkérelmet nyújtanak be az Egyesült Államokban, és ahol kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak. A közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelem közel 80 százalékát elutasítják az Egyesült Államokban.

Hétfői Twitter-üzenetében az elnök inváziónak nevezte a migránskaraván szándékát, s figyelmeztette őket, hogy a hadsereg már várja őket.

Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. A november 6-i félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz, így ezen múlik, hogy a republikánusok meg tudják-e tartani többségüket a kongresszusban.