Folytatta útját csütörtökön az Egyesült Államok felé a közép-amerikai migránskaraván a dél-mexikói Oaxaca állambeli Juchitánból a tőle mintegy 60 kilométerre északra található Matías Romero felé.

A migránsok eredetileg Oaxaca állam fővárosa, a Juchitántól északnyugatra található Oaxaca de Juárez felé akartak menni, hogy onnan Mexikóvárosba induljanak tovább.  

Közép-amerikai kivándorlók migránsok teherautóplatón utaznak az Oaxaca mexikói állambeli Niltepec és Juchitan között 2018. október 30-án.Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Tekintettel azonban az utazás nehézségeire, a közép-amerikai bevándorlók irányt változtattak, és a Juchitántól északra található Istmo de Tehuantepecen keresztül Veracruz városába próbálnak eljutni, dacára a figyelmeztetéseknek, amelyek szerint ez utóbbi útvonalon a szervezett bűnözés nagyobb jelenlétével kell szembesülniük. Veracruzból a texasi határ felé vezet az út.

Eltérő becslések szerint az Egyesült Államok felé tartó karaván 3500-7000 főből áll. Elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó emberekből indultak útnak. A

Niltepec, 2018. október 31.Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Mexikóban járó tömeg létszáma folyamatosan változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtanak be.

A migránsok figyelmeztettek: amennyiben szükséges, utakat foglalnak el, követelve, hogy járműveket biztosítsanak nekik, míg mások azt kiabálták: nem fogunk teherautókra várni, amelyek 40 kilométert visznek minket, amikor egy nap alatt 60 kilométert is megtehetünk gyalog.

A migránskaraván tagjai az erőszaktól sem rettennek vissza, akár a hatóság embereit is megtámadják.Pár nappal ezelőtt több százan próbáltak meg áthatolni a guatemalai-mexikói határon Tecun Uman városnál. A mexikói hatóságok feltartották őket, ezért a harcias migránsok kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait. Az incidensről bővebben itt  olvashatnak.

Migránsok gyülekeznek a guatemalai-mexikói határátkelőnél, a nyugat-guatemalai Tecún Umánban 2018. október 29-én.Forrás: MTI/AP/Santiago Billy

Az Egyesült Államok határához jelenleg közép-amerikaiakból álló több migránskaraván közelít. Egy második, 1500-2000 fősre becsült csoport mintegy 320 kilométerrel az első mögött van. Egy harmadik, mintegy 500 főből álló csoportnak sikerült Salvadorból Guatemalába jutnia, és egy körülbelül 700 főből álló csoport szerdán indult el San Salvadorból, Salvador fővárosából.