Búvárok megtalálták csütörtökön a Jávai-tengerben és felszínre hozták a Lion Air indonéz légitársaság minap lezuhant repülőgépének egyik feketedobozát – közölte az egyik búvár a helyi médiával.

„A feketedoboz a gép törmelékei között a tengerfenék homokjában volt” - mondta a búvár a Metro tévének nyilatkozva. A műszer sértetlen – tette hozzá, de az nem derült ki, hogy a repülési adatokat rögzítő vagy a pilótafülkében elhangzó beszélgetést rögzítő berendezést találták meg. Egy másik búvár arról számolt be, hogy látták a gép törzsét is.

Az indonéz Lion Air légitársaság tengerbe zuhant utasszállító repülőgépének egyik feketedobozaForrás: MTI/EPA/Bagus Indahono

A mindössze két hónapja gyártott Boeing 737-800 típusú gép nem sokkal jakartai felszállása után zuhant a tengerbe, 189 emberrel a fedélzetén. Az indonéz hadsereg szerdára hajózási radarral felfedezett egy 22 méter hosszú tárgyat a Jávai-tenger fenekén, 32 méteres mélységben. A tárgy valószínűleg a repülő törzse.

A roncsok és holttestek után szerdán már 44 hajó kutatott, túlélőről nem tudni.
Az indonéz közlekedésbiztonsági tanács ugyancsak szerdai közlése szerint hangjelzéseket fogtak be a keresők, amelyek 70 százalékos valószínűséggel a repülő feketedobozainak jeladójától származtak.

Törvényszéki szakértők az indonéz Lion Air légitársaság tengerbe zuhant utasszállító repülőgépe utasainak holmijait vizsgálják Tanjung Priok kikötőjében 2018. október 30-ánForrás: MTI/AP/Binsar Bakkara