Újabb szankciókat vezetett be csütörtökön az Egyesült Államok Venezuelával és Kubával, illetve továbbiakat helyezett kilátásba Nicaraguával szemben. A büntetőintézkedéseket bejelentő John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a "zsarnokság hármasának" nevezte az említett országok kormányait.

Miamiban mondott beszédében Bolton elítélte az elnyomás, a szocializmus és a totalitarizmus pusztító erőit, amelyeket - mint mondta - e három ország képvisel.

Az Egyesült Államok nem fog többé kiengesztelni diktátorokat és despotákat partjai közelében e féltekén - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Bolton szerint az amerikai külügyminisztérium még ma több mint két tucat, a kubai katonai vagy hírszerző szolgálatok tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló vállalattal bővíti a listát azokról, amelyekkel az amerikai állampolgároknak tilos pénzügyi tranzakciót folytatniuk.

Bolton egyúttal közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is határozottan a kubai nép oldalán fog állni, és osztozik törekvésében egy valós demokratikus változás iránt.

Venezuelát illetően Bolton elmondta: a Donald Trump amerikai elnök által aláírt rendelet új és szigorú szankciókat vezet be megakadályozandó, hogy amerikai állampolgárok a venezuelai arannyal folytatott tisztességtelen és csalárd kereskedelembe keveredjenek.

Nicaraguát illetően Bolton nem jelentett be konkrét intézkedéseket, de jelezte, hogy amíg nem lesznek szabad választások, és nem áll helyre a demokrácia a közép-amerikai országban, Daniel Ortega nicaraguai elnök kormánya érezni fogja az amerikai szankciók teljes súlyát.Bár Bolton beszédének nagy része a zsarnokság hármasáról szólt, amely - mint fogalmazott - nem tart örökké, beszélt arról is, hogy szorosabbra akarják fűzni a kötelékeket, és el akarják mélyíteni a kapcsolatot a régió számos felelős kormányával.

Az Egyesült Államok örül, hogy olyan nemzetek partnere lehet, mint Mexikó, Kolumbia, Brazília, Argentína - fogalmazott.