Az amerikai hatóságok beleegyeztek, hogy nyolc ország esetében enyhítenek az Iránnal szembeni szankciókon, hogy továbbra is vásárolhassanak iráni kőolajat - közölte egy meg nem nevezett amerikai kormányzati vezetőkre hivatkozva a Bloomberg.

A hírügynökség mind a nyolc országot nem nevezi meg, azonban közöttük van Japán, India és Dél-Korea.

A Bloomberg forrása szerint az engedmény fejében ezeknek az országoknak csökkenteniük kell a kőolajimportjukat.A hivatalos bejelentést várhatóan ma teszi meg az amerikai kormányzat.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy felmondja az Irán és hat nyugati nagyhatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország -, valamint Teherán között az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött megállapodást, mondván, hogy Irán kijátssza az egyezményt, amelynek értelmében a perzsa állam az ellene életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáért cserébe lemondott az urándúsításról.Az amerikai elnök májusban egyúttal az Irán elleni szankciók újbóli bevezetéséről is döntött.

Ezek első része augusztus 7-én lépett életbe, és többek közt az iráni autóiparra, az arany- és nemesfém-kereskedelemre vonatkoznak. A többi szankció november 4. után lép életbe.Törökország még nem kapott írásbeli értesítést a kőolajvásárlásoktól való elállásra vonatkozóan, miután a tervek szerint az újabb amerikai szankciók a jövő héten életbe lépnek - közölte a török energiaügyi miniszter.