Az észak-koreai kísérleti atomrobbantások talajmintáit vizsgálják

2018.11.02. 08:04

A dél-koreai hírszerzés az észak-koreai kísérleti atomrobbantások helyszíne környékéről származó talajmintát elemez.

A dél-koreai nemzeti hírszerzés (NIS) a héten a parlament hírszerzési bizottságában azt közölte, hogy 3D-s videoelemző program segítségével megfigyelik Kim Dzsongun észak-koreai vezető egészségét – mondták szöuli képviselők.

A NIS külföldi szakértők segítségét kérte a talajminta vizsgálatához, amelyet a kísérleti atomrobbantás helyszíne körzetéből vettek közvetlenül május 24-én, bezárása után

– mondta egy nevének elhallgatását kérő törvényhozó.

Májusban Észak-Korea lerombolta a Punggje-riben működő atomlétesítményt, ahol mind a hat kísérleti atomrobbanását végrehajtotta.

Amikor egy kísérleti robbantás során keletkezett úgynevezett mesterséges sárga sütit (dúsított uránt) fedeztek fel Észak-Koreában, a dél-koreai hatóságok megkezdték a Keleti-tenger fölött a levegőben lévő radioaktív anyagok begyűjtését a phenjani atomtevékenységek megfigyelése céljából. Ez a módszer azonban nem alkalmas az észak-koreai kísérleti atomrobbantások pontos leírására.

A hírszerzés azt is bejelentette, hogy

az emberi test változásainak megfigyelésére és adatainak elemzésére alkalmas 3D-s programmal figyelik évek óta Kim Dzsongun állapotát.

A program működését a képviselő szerint a bizottsági meghallgatáson is bemutatták.