Erdogan tanácsadója szerint Hasogdzsi holttestét feldarabolták és feloldották

2018.11.02. 16:52

Azért darabolták fel az isztambuli szaúdi főkonzulátuson meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét, hogy maró anyagban feloldva könnyebben meg tudjanak szabadulni tőle - írta a Hürriyet tekintélyes török napilap pénteken Yasin Aktay, a török elnök külpolitikai tanácsadójára hivatkozva.

A hatóságok rendelkezésére álló legfrissebb információk szerint Hasogdzsit azzal a céllal darabolták fel, hogy semmi se maradjon a holttestéből - nyilatkozta Aktay az újságnak.

Hozzátette: a török nyomozók azt tudták, hogy Hasogdzsit feldarabolták, de most már azzal is tisztában vannak, hogy a gyilkosok ennyivel nem érték be, meg is semmisítették a maradványokat. Az emberölés bűncselekmény, de a holttesten végzett szégyenteljes beavatkozás, különösen annak mértékét figyelembe véve, ugyancsak az - fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy a köztéri, valamint a robotkamerák segítségével a hatóságok mindenhová benéztek, de holttestet nem találtak. Bizonyítékok azonban vannak - szögezte le Aktay.

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíróForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Az isztambuli főügyészség szerdai írásos nyilatkozatában azt közölte, hogy Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Hozzátették, hogy a szaúdi újságíró holttestét - szintén az előre kitervelt módon - a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.
A főügyészség az után adott ki közleményt, hogy a Hasogdzsi-ügyet illetően eljáró szaúdi főügyész, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szerdán háromnapos isztambuli tartózkodása végére ért.

Erdogan: A legfelsőbb körökből jött a parancs

Recep Tayyip Erdogan török államfő a The Washington Post című lap internetes oldalán pénteken megjelent véleménycikkében azt írta, hogy Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolására a parancs a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett .

A Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös fényképével illusztrált cikkében a török államfő ugyanakkor felmentette az uralkodót, Szalmán bin Abdel-Azíz királyt a felelősség alól.

– Egyetlen másodpercig sem hiszem, hogy Szalmán király, a szent mecsetek őre rendelte el a Hasogdzsi elleni gyilkosságot – szögezte le a török államfő. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy Törökország és Szaúd-Arábia kapcsolatai barátiak.

Más, nem kevésbé fontos kérdések

Összefoglalva mindazt, amit a Hasogdzsi-ügyről eddig tudni lehet, Recep Tayyip Erdogan kiemelte: Törökország mindent elkövetett, hogy az ügy valamennyi vonatkozására fény derüljön.

– A mi erőfeszítéseink eredményeként tudta meg a világ, hogy Hasogdzsit egy halálosztag hidegvérrel kivégezte, és az is megállapítást nyert, hogy a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követték el – írta az államfő. Hangsúlyozta: az események megértéséhez "más, nem kevésbé fontos kérdések" megválaszolására is szükség van.

– Hol van Hasogdzsi holtteste? Ki volt az a +helyi segítő+, akiről szaúdi tisztségviselők azt állítják, hogy neki adták át Hasogdzsi földi maradványait? Ki adott parancsot e kedves lélek meggyilkolására? – sorolta a megválaszolandó kérdéseket Erdogan. Hozzátette: sajnos, a szaúdi hatóságok visszautasították a válaszokat.

Veszélyes precedens lenne

Az elnök megjegyezte: tudnivaló, hogy a gyilkosság elkövetői a Szaúd-Arábiában letartóztatott 18 gyanúsított között vannak, mint ahogyan az is tudnivaló, hogy parancsra cselekedtek.

Erdogan mindazonáltal nem nevezte meg, hogy konkrétan kire gyanakszik. Fontosnak tartotta viszont megjegyezni, hogy bár a gyilkosság szerinte nem tükrözi Szaúd-Arábia hivatalos politikáját, de a Rijádhoz fűződő baráti viszony nem jelenti azt, hogy Ankara szemet hunyna az előre megfontolt gyilkosság felett. Elképesztőnek és elszomorítónak minősítette, hogy egyes szaúdi tisztségviselők megpróbálják takargatni az igazságot.

– A Hasogdzsi-gyilkosság egyértelmű és égbekiáltó megsértése volt a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Konvenciónak. Az elkövetők megbüntetésének elmulasztása veszélyes precedens lenne – hangoztatta véleménycikkében Recep Tayyip Erdogan török államfő.

Előre eltervelt gyilkosság volt

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, az után, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Szaúd-Arábia először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy dulakodás közben meghalt, később újabb, és egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. Ezzel szemben a szaúdi főügyész a múlt héten kijelentette, hogy a gyilkosság előre eltervelt volt.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott, hogy előre eltervezett politikai gyilkosság történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK