Euró tízmilliókat költ magára Macron és fényűző adminisztrációja

Horizontal
French President Emmanuel Macron addresses a special congress gathering both houses of Parliament (National Assembly and Senate) at the congress hemicycle room in the Palace of Versailles, outside Paris, on July 9, 2018. Macron gathers French Parliament at the opulent Versailles Palace today for what has become an annual address on his plans for overhauling wide swathes of French society and institutions. / AFP PHOTO / ludovic MARIN
Vágólapra másolva!
Christine Dalloz, a francia jobboldali Republikánus Párt parlamenti képviselőjének nyilvánosságra hozott információi azt mutatják, hogy nemcsak a bukott szocialista miniszterből államfővé átavanzsált Emmanuel Macron pazarolja el a francia adófizetők pénzét (arról, hogy Macron feleségének, Brigitte-nek külön szépészeti szakembere van havonta több 10 ezer euróért, nemrég számoltunk be), hanem miniszterelnöke, Édouard Philippe is szereti a fényűzést és a nagyvonalúságot.
Vágólapra másolva!

A Boulvard Voltaire című francia lap értesülése szerint, amely Dalloz kiszivárogtatott adatait közölte, Macron még korábban kiadta minisztereinek, hogy drasztikusan csökkentsék kabinetjeik nagyságát.

Ezzel szemben Édouard Philippe miniszterelnök kabinetjében 496 teljes munkaidőben foglalkoztatott tisztségviselő dolgozik, ebből 69-en tagjai a miniszterelnöki kabinetnek, akiket további 427 fő segít a napi munkavégzésben.

Édouard Philippe Forrás: AFP/DPA/Thierry Monasse

Ez egészen pontosan a 8-szorosa (!) a miniszteri kabinetek létszámának,

de még mindig elmarad attól a létszámtól, amely az Élysée-ben (a francia köztársasági elnök hivatalos rezidenciája) áll Macron rendelkezésére.

A „szelfikirály" köztársasági elnököt (és 24 évvel idősebb, 7 unokás feleségét) ugyanis mintegy

850 fős stáb segíti.

Philippe miniszterelnök személyi kiadásai 19 millió euróra rúgnak (ez jóval több, mint 6 milliárd forintnak megfelelő összeg), de ez csak a kiadások felét jelenti, ugyanis a miniszterelnöki stáb többi tagja a minisztériumokból kapja jövedelmét.

Miközben a bukott szocialista párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo sátortáborokat létesít az utcán élő több ezer migráns számára, nyilvánvaló az is, hogy a kiemelt „közszolgákat" nem lehet akárhol elszállásolni, a versailles-i paloták fényűző pompáját imádó macroni arisztokratikus presztízs „nem engedné" ezt meg, de a szakembereknek egyébként is „közel kell lenniük a köztársasági palotákhoz".

Ezért a francia állam, Párizs legdrágább, 7. kerületében bérel nekik 5 különböző, különleges kategóriájú hotelt évi 4,4 millió euróért (ez másfél milliárd forintnak felel meg).

Ehhez járul még személyenként 70 000 euró reprezentációs költség, 4,1 millió euró utazási költség (több mint 1,3 milliárd forint), ennek jelentős része, mintegy 3 millió euró a kormányzati különgépeken történő utazás költségeire van fenntartva.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

A felsorolt összegek csak a miniszterelnöki hivatalra vonatkoznak,

Az „egyszerű" minisztériumi dolgozóknak egyébként vonattal kell járniuk.

A miniszterelnöki hivatal munkatársait megilleti még 2,3 millió euró (800 millió forintnyi) dologi költség (ruhapénz, élelmiszerjegyek stb.). Ez a többi minisztériumi kabinetek hasonló költségeinek 7-8-szorosát jelenti, és gyakorlatilag megegyezik az Élysée-palota ilyen célokra fenntartott költségvetésével, amely 2,6 millió euró, azaz majdnem 900 millió forint.

Dalloz képviselő asszony szerint az átláthatóság hiánya súlyos törésvonalat és bizalomhiányt jelent a francia emberek és a politikai elit között.

Már írtunk róla, hogy

a francia állam évente 200 ezer legális migránst helyez el, telepít be a Soros-Juncker terv végrehajtása érdekében a francia emberek beleegyezése nélkül az országba.

Mivel hiteles statisztika nincs, ehhez legalább 100 ezer illegális migránst szoktak hozzátenni a szakértők.

Még nem volt olyan politikai felállás Franciaország második világháború utáni történelmében, hogy olyan mértékű megszorítások érjék a nyugdíjasokat, mint a macroni rezsimben, ahol

havonta több száz euróval csökkentették a nyugdíjakat.

Ezenkívül az EU-tagállamokhoz képest az üzemanyagok Franciaországban rendkívül magas adótételeket tartalmaznak, ami miatt folyamatosak a sztrájkok.

Ennél is megdöbbentőbb az, hogy az egyébként a 2024-es párizsi olimpia rendezést nyerő sportminisztérium költségvetését is meghúzták 30 millió euróval.

A Boulvard Voltaire cikke szerint lehet, hogy a beruházások készen lesznek ettől függetlenül, de nem lesznek sportolók, akik átvehetnék az érmeket.