Egyre több állam követi a magyar példát, és hangoztatja a fenntartásait az ENSZ bevándorláspárti politikájával szemben. Eddig hivatalosan Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália és legutóbb Ausztria lépett ki a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. A kilépést Lengyelország, Csehország és Horvátország is fontolgatja, fenntartásainak pedig hangot ad Dánia és Svájc is.

Az ENSZ állam- és kormányfőinek december 10-11.-i, a marokkói Marrákesben rendezendő csúcstalálkozóján a tervek szerint elfogadják a bevándorlást elősegítő globális migrációs csomagot.Számos ENSZ-tagállam azonban nem ért egyet a marrákesi paktumnak nevezett csomaggal.

Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország jobboldali és bevándorlásellenes köztársasági elnöke tegnapelőtt jelentette be, hogy hazája biztosan nem fogja aláírni a paktumot.

Kolinda Grabar-KitarovicForrás: AFP/Lana Slivar Dominic

Grabar-Kitarovic döntését azzal indokolta, hogy a csomag az illegális migrációt segítené elő. A horvát államfő szóvivőjén, Ivana Crnić-on keresztül megerősítette álláspontját.

Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön közölte: javasolni fogja koalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD), hogy Bécshez és Budapesthez hasonlóan Prága se fogadja el a globális migrációs csomagot.

Babis szerint a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, illetve a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.

Andrej BabisForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az oe24.at nevű osztrák hírportál úgy tudja, hogy Csehország is kilép a paktum jóváhagyási folyamatából, így azt nem is írja majd alá.Korábban Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter bejelentette, hogy kérni fogja Mateusz Morawiecki miniszterelnöktől Varsó kilépését a jóváhagyási folyamatból, mert a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, sőt mi több, elfogadása esetén csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást.Alice Weidel, a bevándorlásellenes jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnöke a magyar, az amerikai és az osztrák példára hivatkozva határozottan elutasítja a marrákesi paktumot.

Alice WeidelForrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Szerinte a berlini szövetségi kormánynak azt semmiképp sem szabadna aláírnia.

Pártja döntését Weidel azzal indokolta, hogy a migrációs csomag legalizálná az illegális bevándorlást, és meghívót jelentene a migránsok számára a Németországba való letelepedéshez.Eddig négy állam jelentette be hivatalosan, hogy nem írja alá a paktumot és az egyeztetési folyamatban sem vesz részt, ezek a következők: Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália és Ausztria.A tervezetet a fenn említett államokon kívül Svájc és Dánia kormánya is kritikával illeti.