Az egyiptomi biztonsági erők tűzpárbajban megöltek 19 iszlamista szélsőségest, köztük azokat, akik elkövették a kopt keresztény zarándokok elleni minapi gyilkos merényletet, hét ember halálát és további 19 megsebesülését okozva - közölte vasárnap az egyiptomi belügyminisztérium.

A fegyveresek támadása Minja tartományban, a Kairótól 260 kilométerre délre lévő Hitvalló Szent Sámuel-kolostor közelében történt.

A halálos áldozatok között nők és gyerekek is vannak.
A szélsőségeseken később sivatagi rejtekhelyükön, Minja nyugati részén ütöttek rajta a biztonsági erők a belügyminisztérium szerint, amely fényképeket mutatott be a megölt militánsok holttestéről. Az iszlamisták ugyanakkor tüzet nyitottak, amikor rájuk találtak.
Pénteken az Iszlám Állam terrorszervezet a szócsövén, az Aamák "hírügynökségen" keresztül jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.Annak ellenére, hogy a dzsihadisták állításuk alátámasztására nem szolgáltattak bizonyítékot, ismételten kifejezték szándékukat, hogy megbüntetik a kopt keresztényeket, mert támogatják Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt.

Hozzátartozók a kopt keresztény zarándokokat szállító busz elleni támadás egyik áldozatának temetési szertartásán a Kairótól 260 kilométerre délre fekvő Minja tartományban lévő Szavada településen 2018. november 3-án.Forrás: MTI/EPA/-

Az IÁ már korábban is több merényletet hajtott végre egyiptomi keresztények ellen.