A pakisztáni istenkáromlási törvény ürügy koncepciós eljárásokra

2018.11.05. 12:57

A Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója szerint a feljelentők az istenkáromlást tiltó törvényt arra használják fel Pakisztánban, hogy koncepciós ügyeket kreálva bánjanak el ellenségeikkel.

Incze Nikoletta az M1 aktuális csatornán a Pakisztánban istenkáromlásért elítélt, majd felmentett keresztény nő, Asia Bibi esetével kapcsolatban beszélt a blaszfémiát tiltó, 1986-ban elfogadott, halálbüntetéssel fenyegető pakisztáni törvény felhasználásáról.

Tüntetés Asia Bibi ellenForrás: AFP/Arif Ali

Felidézte: Asia Bibit 2010 novemberében ítélték halálra istenkáromlás miatt Pandzsáb államban. Munkatársai vádolták meg azzal, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról. A nő szerint munkatársai kezdeményeztek konfliktust, mivel úgy gondolták, keresztényként bemocskolja őket azzal, ha közös tartályból iszik velük.

Asia Bibi ügye hiába zárult felmentéssel szerdán, a pakisztáni kormány engedett az országban élő keményvonalas iszlamisták nyomásának, és megtiltotta a nőnek, hogy elhagyja az országot– fűzte hozzá.

Elmondta: több emberjogi szervezet felhívta arra a figyelmet, hogy tolerancia szempontjából Pakisztán az ötödik legrosszabb ország a keresztények, illetve más vallási kisebbségek számára a világon.

Pakisztán 200 millió lakosságának 96 százaléka muszlim, alkotmányában az iszlám alapelvei érvényesülnek, így fogadhatták el az istenkáromlást tiltó törvényt is.

Blaszfémia miatt még sosem hajtottak végre halálos ítéletet Pakisztánban – tette hozzá Incze Nikoletta.