Ragadós a magyar példa: Amerikában is a gyerekvállalást ösztönöznék a bevándorlással szemben

család A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megakadályozni
Vágólapra másolva!
Az államnak minden lehetséges eszközzel a „Made in America” gyermekek megszületését kellene segítenie a bevándorlással szemben – állítja Steven W. Mosher amerikai társadalomtudós a New York Postban. A cikket a 888.hu szemlézte.
Vágólapra másolva!

A társadalomtudós álláspontja szerint Amerikának égető szüksége lenne egy bébibummra, azonban számos olyan tényező van, ami fogamzásgátlóként hat a társadalomban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mosher úgy véli, hogy

de különös módon az emberek továbbra is vonakodnak a gyermekvállalástól.

A szerző felidézi, hogy a születési ráta zuhanása a – 2008-tól 2016-ig tartó – nagy recesszió alatt aligha meglepő, hiszen ki akarna gyermeket hozni a világra egy munkahelyek hiányától szenvedő, stagnáló gazdaságba?

A 2016-os választást követő prosperitásnak a születések gyors növekedését kellett volna eredményeznie, ahogyan az a múltban is történt; ez azonban várat magára,

hiszen a nagyvonalú adócsökkentések és a középosztály növekvő jövedelmeinek ellenére a születési ráta továbbra is az amerikai történelem valaha volt legalacsonyabb szintjén mozog.

Steven W. Mosher megjegyzi, hogy jelenleg

átlagosan 1,7 gyermek jut egy párra, amely a népesség fenntartásához szükséges 2,1 alatt van.

Ezek a lehangoló számok az Amerikában született állampolgárok számának erősen csökkenő tendenciáját vetítik előre az elkövetkezendő évekre
– teszi hozzá a szerző.

A társadalomtudós szerint erre majd egyesek megvonják a vállukat, mondván, az amerikai születési ráta még mindig magasabb, mint a német, és hozzájuk hasonlóan Amerika is könnyedén importálhatná a szükséges munkaerőt.

Olyan ez, mint azzal vigasztalni egy szívelégtelenségben szenvedő beteget, hogy jobb helyzetben van, mint a haldokló beteg a szomszéd ágyban – fogalmazza meg őszinte és kemény véleményét ennek kapcsán Mosher, aki szerint

Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

A szerző úgy véli, hogy az Egyesült Államokba mostanra visszatelepített gyárakkal és a történelmi mélyponton lévő munkanélküliségi rátával növekedni fog a nyomás a migránsok importálására, holott sokkal jobb lenne, ha a munkások következő generációja a külföldi helyett „Made in America” lenne, amelynek előnyeit számos statisztika és kutatás is igazolja.

– szögezi le Steven W. Mosher, aki szerint ez a generáció rendkívül terméketlennek bizonyul a diákhitel-adósság óriási szintje miatt, valamint amiatt, hogy a házasság helyett az „együttélést” preferálják, a fiatal férfiak pedig vonakodnak felelősséget vállalni a házasság és a család iránt.

A probléma megoldásához a társadalomtudós szerint az államnak el kellene engednie a diákhiteleket, és csökkentenie kellene a fiatal párok adóterheit.

„De továbbmennék. Számomra úgy tűnik, hogy azoknak a pároknak, akik hajlandóak három vagy több gyermeket felnevelni, nemcsak el kell engedni a diákhitelüket, hanem mentesíteni kellene őket valamennyi szövetségi adótól” – írja a szerző a publicisztikájában, aki az írását a következőképpen zárja:

„John F. Kennedy egyszer azt mondta: a gyermek a világ legértékesebb erőforrása és a legjobb reménye a jövőre nézve. Valójában ők az egyetlen reményünk a jövőre nézve.”