Bőröndbe csomagolták a román elnök elleni korrupciós vádak dokumentumait

2018.11.05. 15:55

Klaus Iohannis államfő elleni vádaskodással reagált Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt (PSD) vezetője és a Képviselőház elnöke arra, hogy a hétvégén őt lejáratni próbáló kiszivárogtatások nyilvánosságra hozatalát harangozta be a Rise Project nevű tényfeltáró lap.

A román ellenzéki sajtó az elmúlt hét végén számolt be arról, hogy egy Teleorman megyei lakos egy Dragneával összefüggésbe hozható, bizalmas dokumentumokkal teli bőröndöt talált a telkén, és átadta a Rise Project újságíróinak, akik megkezdték ezek nyilvánosságra hozatalát.

A titokzatos bőröndben található adathordozók az állítások szerint olyan, a TelDrum nevű közútépítő és karbantartó cég gazdálkodásával kapcsolatos kompromittáló adatokat tartalmaznak, amelyeket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavalyi házkutatása elől menekítettek ki a cég vezetői.A vádhatóság egy éve indított bűnvádi eljárást Dragnea ellen, amiért 2001-ben Teleorman megye önkormányzati elnökeként, nyolc feltételezett bűntársa segítségével - a vádak szerint - magántulajdonba játszotta át az addig önkormányzati tulajdonban lévő TelDrumot.

Az ügyészek szerint a cégnek törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta vagy pártja finanszírozására fordította. A PSD tagadja a vádakat, illetve azt is, hogy a TelDrumban tulajdonrésze lenne.

A pártjának ülésére érkező Dragnea egy ironikus gesztussal vette elejét annak, hogy magyarázkodnia kelljen a rá váró újságíróknak: ő is egy bőröndből vette elő azokat a Iohannist érintő »ügyiratokat«, amelyekkel a korrupcióellenes ügyészeknek szerinte foglakozniuk kellene.

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök sajtótájékoztatót tart a bukaresti parlamentben 2018. november 5-énForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Azt mondta: "mint minden Teleorman megyei lakos", ő is talált a kert végében őrizetlen dokumentumokkal teli bőröndöt, amelyet még nem volt alkalmuk a DNA ügyészeinek átvizsgálni.

Színpadias gesztusával nemcsak a jobboldali elnökre próbálta terelni a figyelmet, hanem azt is megüzente: Iohannist sejti a személyét érintő, az ellenzéki sajtó által "Teleormanleaks"-ként emlegetett kiszivárogtatás mögött.A PSD elnöke a bőröndjéből elővett ügyiratokkal jelezte: szerinte ügyészségi vizsgálatnak kellene tisztáznia, hogyan vált Iohannis, illetve az általa vezetett német kisebbségi szervezet több nagyszebeni ingatlan tulajdonosává, hogyan adta bérbe őket, miért léptették elő azt az ügyészt, aki lezárta a Iohannis ellen indított büntetőjogi ügyet, nyomást gyakorolt-e az államfő egy alkotmánybíróra.

Liviu Dragnea a PSD 2016-os választási győzelme után priusza miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki tisztséget, de azóta is ő számít Románia legerősebb emberének, aki háttérből irányítja a kormányt. Dragnea ellen több büntetőeljárás is folyamatban van.

Bár a párton belül is akadtak, akik emiatt a lemondását követelték, a lázadókat elszigetelve vagy eltávolítva mindeddig sikerült megőriznie befolyását.