Közel 80 gyereket raboltak el egy iskolából

2018.11.05. 14:42

Nyolcvankét embert, köztük 79 diákot raboltak el ismeretlen fegyveresek hétfőn egy középiskolából a fegyveres konfliktus sújtotta északnyugat-kameruni tartomány székhelyén, Bamendában - közölték helyi kormányzati források hírügynökségekkel.

Az ismeretlen fegyveresek által elraboltak között 11 és 17 év közötti diákok vannak, akárcsak a bamendai presbiteriánus középiskola igazgatója, egy tanár és egy sofőr is - közölte egy helyi kormányzati forrás az AFP francia hírügynökséggel.

A Reuters hírügynökség úgy értesült egy meg nem nevezett katonai forrástól, hogy az elrabolt embereket a vadonba hurcolták magukkal a támadók.Egyelőre nem tudni, hogy kik állnak a hétfői emberrablás mögött.

Zeit online szerint az iskola megerősítette az esetet. Az emberrablók nem kértek váltságdíjat, de az iskola bezárását követelik.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy az eset Kamerun angol nyelvű régiójában történt, ahol szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven.

A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben, régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket az országban,és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra.

A Paul Biya kameruni elnök francia nyelvű kormánya elleni tüntetések és a szakadár törekvések az után erősödtek fel, hogy a kormány tavaly leverte az angol nyelvű lakosok békés tüntetéseit a függetlenség mellett. Kamerun angol nyelvű, észak- és délnyugati területén azóta az erőszak fokozódása tapasztalható.