Iszlamisták fenyegetik a holland nagykövetet Pakisztánban

2018.11.06. 19:38

Iszlamisták fenyegetik a holland nagykövetet Pakisztánban Geert Wilders holland bevándorlásellenes politikus iszlámellenes Twitter-üzenetei miatt - erősítette meg kedden a holland külügyminisztérium egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

A diplomáciai képviselet és személyzetének biztonságáról tárgyalások folynak a holland és a pakisztáni hatóságok között - tette hozzá a külügyi tárca tisztségviselője.

Augusztus végén Wilders lemondta a pártja, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett Mohamed-karikatúraversenyt pakisztáni iszlamista csoportok masszív tiltakozó akciói nyomán. Ehelyett a holland politikus, akit nyílt iszlámellenessége miatt szintén folyamatosan halálos fenyegetések érnek, mikroblogján több karikatúrát is közzétett, tovább szítva a radikális muszlimok haragját Pakisztánban.

Geert WildersForrás: AFP/Yves Herman

Az iszlámábádi belügyminisztérium október 29-én közzétett figyelmeztető üzenetében - amely a holland és a pakisztáni sajtóban is megjelent - felhívta a figyelmet arra, hogy a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom hívei bosszút terveznek állni Wilders "istenkáromló karikatúrái" miatt az iszlámábádi holland nagyköveten.A TLP egyik szóvivője útján kedden cáfolta, hogy fenyegették volna a nagykövetet. "Békés mozgalom vagyunk, és hiszünk a párbeszédben" - tette hozzá.

Nem reagált megkeresésekre az ügyben sem a holland nagykövetség, sem a pakisztáni külügyminisztérium.

A TLP tagjai augusztus végén tiltakozó menetet indítottak a tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt Pakisztánban, és napokig tartó tüntetéssorozatot rendeztek a múlt héten az istenkáromlás miatt halálra ítélt, majd később felmentett keresztény nőnek, Ászija Bibinek a szabadlábra helyezése okán. A mozgalom vezető tagjai a felmentő ítéletet hozó bírák meggyilkolására szólítottak fel, a hadsereget pedig zendülésre.

Az iszlámábádi vezetés pénteken megállapodott a TLP-vel arról, hogy a mozgalom fellebbezést nyújthat be az ítélettel szemben.

Ászija Bibit nyolc év után, a múlt héten bizonyíték hiányában felmentette a pakisztáni legfelsőbb bíróság, de saját biztonsága érdekében nem engedték szabadon, és a fellebbezés lezárultáig nem hagyhatja el az országot.
Jogvédők szerint ez számára halálos ítélettel ér fel.