A líbiai parti őrség több száz migránst fogott el a Földközi-tengeren

2018.11.07. 21:40

A líbiai parti őrség 315 migránst fogott el a Földközi-tengeren, és fordított vissza Líbiába - közölte a szervezet szóvivője.

A parti őrség két különböző akcióban összesen 315 embert fogott ki a tengerből, akik felfújható gumicsónakokon készültek Európába illegálisan átkelni.

Migránsok a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A különböző szubszaharai, illetve arab országokból származó migránsokat - 275 férfit, 32 nőt és 8 gyereket - líbiai befogadóközpontokba szállították.

Líbia nyugati tengerpartja az Európába igyekvő migránsok fő kiindulópontja.

Tavaly óta azonban jelentősen csökkent az átkelések száma, és visszaesett a csempészhálózatok aktivitása a hivatalba lépett új, bevándorlásellenes olasz kormány intézkedéseinek hála.

Az Európai Unió is támogatást nyújt a líbiai parti őrségnek, amely az idei évben több mint 7000 migránst vitt vissza Líbiába.

Líbia Moammer Kadhafi elnök 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt. Megfelelő határvédelem híján az ország déli határain át gyakorlatilag ellenőrizetlenül érkeznek Líbiába az Európába jutni vágyó illegális bevándorlók. A nemzetközileg elismert, de csak korlátozott befolyású líbiai egységkormány régóta szorgalmazza, hogy az ország déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében.

E célból Líbia idén júniusban megállapodást írt alá Szudánnal, Csáddal és Nigerrel.