Bataclani mészárlás: a terrortámadás összes kitervelőjével végeztek a titkosszolgálatok

Párizs, terror, biztonság
A military soldier patrols in front of the Eiffel Tower in Paris on November 15, 2015, during a state of emergency declared following terrorist attacks in the city on November 13. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris that killed at least 128 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
2015. november 13-án este Párizs több pontján is lövöldözés tört ki. Az Iszlám Állam terroristái támadássorozatot indítottak, az összehangolt merényletben több mint 130 ember halt meg.  Csak a Bataclanban összesen 89-en haltak meg, 99-en pedig súlyosan megsebesültek, miután fegyveresek betörtek, és mészárlást rendeztek egy koncerten. 
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között

drónos támadásokkal ölték meg

az amerikai és a francia erők - állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.

Az oknyomozó újságírónak a héten jelent meg Les espions de la terreur (A terror kémjei) című kötete, amelyből kiderül, hogy a párizsi merényletsorozatot megrendelő terrorsejt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) csoportjainak mintájára működött.

Forrás: AFP/Francois Guillot

"A csapásokat elsősorban az amerikaiak végezték, időnként a francia titkosszolgálatok segítségével" - tette hozzá. A terroristák kivégzését a szerző szerint Francois Hollande előző francia államfő rendelte el, a francia titkosszolgálatok az ő utasítására adták át az információkat az amerikai hadseregnek.

A párizsi terrortámadások kitervelői elleni csapásokat a francia kormány nem hozta nyilvánosságra. Matthieu Suc szerint ennek két oka van.

- hangsúlyozta az újságíró.

A másik ok szerinte az, hogy nehéz megerősíteni, hogy

a célszemélyek meghaltak.

Matthieu Suc a kötetben kifejti, hogy az Iszlám Állam stratégiáját a párizsi merényletsorozat kitervelésekor a titkosszolgálatok kijátszására építette. A terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy a nyugati titkosszolgálatok

számos részlettel rendelkeznek a merénylettervekről, de azokat nem képesek összerakni, s ezt használták ki a dzsihadisták.

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az Iszlám Állam szándékosan elárasztotta az interneten információkkal a nyugati titkosszolgálatokat, mégpedig a gazdaságilag recesszióban lévő országokéit, mert azoknak kevesebb pénzük volt arra, hogy beruházzanak a titkosszolgálataik fejlesztésébe, majd kisebb merényleteket terveltek ki, mielőtt a legjelentősebbet végrehajtották - vélte az újságíró.

Matthieu Suc szerint a francia titkosszolgálatok gyorsan reagáltak és tanultak a korábbi hibáikból.
"Igen, a szolgálatok fejlődtek. Úgy gondolom, hogy egy november 13-i merénylet, az Iszlám Állam kiképzett katonáiból álló kommandóval többé nem lehetséges" - mondta az újságíró. "Két veszély azonban továbbra is létezik. Az Iszlám Állam 2016-ban újabb illegális bevándorlókat küldött, akik valahol Európában tartózkodnak. Tudjuk, hogy nem nagyon tudnak fegyverhez jutni, de azt nem tudjuk, hol vannak" - tette hozzá. A másik veszélyt szerinte azok az európai radikális iszlamisták jelentik, akiknek nem sikerült eljutniuk Szíriába vagy Irakba harcolni, s jelenleg a titkosszolgálatok elsősorban miattuk aggódnak.