Szlovénia felülvizsgálja az ENSZ globális migrációs csomagjának támogatását, miután Ausztria is kilépett az egyezmény elfogadási folyamatából - hangsúlyozta a bécsi látogatáson tartózkodó Miro Cerar szlovén külügyminiszter.

Cerar osztrák kollégájának, Karin Kneisslnek elmondta: Ausztria döntése meglepetésszerűen érte Szlovéniát.

A szlovén diplomácia vezetője jelezte: a fejlemények tükrében a ljubljanai kormánynak is el kell gondolkodnia rajta, hogy fenntartásokkal fogadja csak el a dokumentumot.

Migránsok a szlovén-horvát határon - A kép illusztrációForrás: AFP/Jure Makovec

A konzervatív szlovén ellenzék az elmúlt időszakban határozott nyomást gyakorolt a balközép kormányra annak érdekében, hogy az felmondja a globális migrációs csomagot.

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy nem jelenik meg a decemberi marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a megállapodás elfogadását tervezik. A szlovén kormány még májusban döntött úgy, hogy részt vesz az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadási folyamatában.

Az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából az Egyesült Államok és Magyarország már korábban kilépett, és a napokban Ausztria is bejelentette, hogy nem támogatja a dokumentumot. Hasonló döntésre juthat Lengyelország és Csehország is.

Kneissllel folytatott tárgyalása során Cerar az ausztriai szlovén kisebbségnek nyújtott támogatások növeléséért is szót emelt.

A szlovén külügyminiszter azzal indokolta kérését, hogy a karintiai szlovén kisebbség szükségletei nőttek az elmúlt időszakban. Az osztrák tárcavezető megerősítette: tudja, hogy 20 éve nem emeltek a juttatásokon, és megígérte: megemlíti a témát az illetékes körökben.

A felek ezenkívül a határvédelemről, az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről és egy közös szíriai aknamentesítési kezdeményezés elindításáról is tárgyaltak.