Németh Zsolt: Európa jövője a tét

2018.11.07. 12:18

Európa jövője szempontjából is nagy tétje van az Európai Néppárt holnapi csúcsjelölti elnökválasztásnak, amelyen Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz egyértelműen Manfred Weber, bajorországi kereszténydemokrata politikust támogatja – minderről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke beszélt Helsinkiből az Origónak. 

Nagy tétje van a holnapi választásnak, ahol az Európai Néppárt (EPP) küldöttjei megválasztják a csúcselnöki jelöltet, aki jövőre az Európai Bizottság élére is kerülhet – mondta Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az Origónak Helsinkiből. Közölte, hogy a választásnak Európa jövője szempontjából is nagy jelentősége van. Két jelölt indul, az egyik Alexander Stubb, finn politikus, aki egyértelműen az EPP liberális szárnyához tartozik, és erőteljesen bevándorláspárti. A Fidesz mivel nem szeretné, hogy Magyarország bevándorlóország legyen, ezért őt nem támogatja – mondta a politikus.  

A csúcselnöki posztra pályázó német Manfred Weber az Európai Néppárt kongresszusa előtt HelsinkibenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A másik jelölt Manfred Weber, bajorországi keresztényszociális politikus, aki egyértelműen elkötelezett a kereszténydemokrata értékek mellett. A Fidesz és a vele szövetségben lévő erők őt támogatják, mivel Weber személye garancia arra, hogy az Európai Bizottság élére való későbbi megválasztása esetében egy új kezdet jöhet Európában. Németh Zsolt közölte, hogy a 758 szavazat közöl 54-et birtokolnak a Fidesz szövetségesei, és így jó esély van arra, hogy Weber beváltsa az esélyeit, és csúcsjelöltként megkezdhesse a jövő évi EP-választási kampányát.

Orbán Viktor is Weber mellett

Mint arról korábban beszámoltunk, Sanghajból Finnország fővárosába, Helsinkibe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök. Itt az Európai Néppárt kétnapos kongresszusán vesz részt. Emellett kétoldalú tárgyalásokat is folytat. Havasi Bertalan emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor korábban többször is egyértelművé tette, hogy a jelenlegi helyzetben a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatja. A magyar kormányfő az EPP-kongresszus csütörtöki, második munkanapján szólal fel.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar kormányfő és Andrej Plenkovic horvát kormányfő kezet fog tárgyalásuk előtt az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusának nyitónapján Helsinkiben 2018. november 7-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs