Az oktatás által össze kell fogni a külhoni magyar fiatalokat

2018.11.07. 18:24

A magyar kormány 2010 óta azon munkálkodik, hogy létrehozza a Kárpát-medencei oktatási teret, amelynek feladata, hogy összefogja a külhoni magyar ifjúságot - jelentette ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Szepsiben, ahol köszöntőt mondott a magyar kormány támogatásából felépítendő helyi iskolaközpont szerdai ünnepélyes alapkőletételén.

A miniszteri biztos beszédében a magyar iskolaközpontra utalva üdvözölte, hogy sikerült letenni egy újabb közösségmegtartó erőt biztosító "kis magyar sziget" alapjait.

Szilágyi PéterForrás: MTI/Bruzák Noémi

Közölte:

a magyar kormány 2010 óta azon igyekszik, hogy a Felvidéktől a Vajdaságon át Erdélyig egy olyan közös Kárpát-medencei oktatási teret hozzon létre, amely az óvodáktól a felsőoktatási intézményekig összefogja a külhoni magyar ifjúságot, s most úgy tűnik, ezt a célkitűzést sikerült véghezvinni.

Szilágyi Péter beszélt az elmúlt években megvalósított nemzetpolitikai célkitűzésekről, ezek között említve a nemzetpolitikai intézményrendszer újjáépítését és megerősítését, az egyházi, kulturális és oktatási intézmények támogatását.

Utóbbi kapcsán kiemelte a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, amelynek keretében 38,65 milliárd forintból több mint 150 új óvodai és bölcsődei intézmény létesül a jövőben, illetve 450 meglévő intézmény felújítása és korszerűsítése megy végbe.

A programok összességéről szólva leszögezte: azok sikeressége mára olyan biztos alapja lett az anyanyelven történő oktatásnak a Kárpát-medencében, amelyre a jövőben rá lehet és rá is fognak építeni.

Hisszük és valljuk, hogy a jövőt magyar nyelven írhatjuk. Ehhez azonban a mi törekvéseink mellett, olyan életerős közösségek is kellenek, akik generációról generációra fenntartják és megőrzik az identitásunkat - hangsúlyozta Szilágyi Péter.

Hozzáfűzte: ilyen a helyi magyar közösség Szepsiben is, ahol miután a Bódva-völgyi magyarok összefogtak egy keresztényi alapokon nyugvó intézmény létrehozása érdekében, sikerül valósággá változtatni egy évtizedekig dédelgetett álmot.

A Boldog Salkaházy Sára nevét viselő iskolaközpont a térség egyetlen egyházi alapítású magyar oktatási intézménye. Annak új leendő épületében egy helyen tanulhatnak majd a magyar gyerekek az óvodától, az általános iskolán keresztül a gimnáziumig.

A központ - amely megvalósításának ötlete még 2013-ban merült fel - létrehozását leginkább az indokolta, hogy a helyi oktatási intézmény régóta kapacitásgondokkal küzdött.

Az új iskolaközpont modern, 22 tantermes, további szaktantermekkel, tornateremmel és étkezdével felszerelt épülete a beruházásért felelős Jövőért alapítvány szerint 2019 végére készülhet el.