Donald Trump a republikánusok szenátusban elért győzelmeit méltatta

2018.11.07. 19:05

A republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta a Fehér Házban tartott, az előző napi választások utáni első sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnök.

Trump közölte, hogy a szenátusban aratott nagyarányú győzelem ellenére évtizedek óta a legnehezebb helyzetben van a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy a képviselőházban a demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és egyes különleges érdekcsoportok.

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján.Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Itt minden bizonnyal a bevándorláspárti spekulánsra, Soros Györgyre és az általa pénzelt jelöltekre gondolt.

Ők a következők: Ilhan Omar, szomáliai migráns, aki Minnesota jelöltjeként lett a washingtoni képviselőház tagja. Továbbá a ciszjordániai bevándorlók gyermekeként, már Detroitban született Rashid Tlaib lesz az első palesztin-amerikai, muszlim vallású nő a kongresszusban.

A 29 éves, Puerto Ricó-i származású Alexandria Ocasio-Cortez személyében pedig megválasztották az Egyesült Államok eddigi legfiatalabb képviselőjét. Ocasio-Cortez demokratikus szocialistának vallja magát, de az általa adott interjúk alapján nyilvánvalóan fogalma sincs róla, hogy mi a szocializmus.

A sorosista lobbinak köszönhetően Colorado államban megválasztották Amerika első nyíltan homoszexuális kormányzóját, Jared Polist.

A 2018-as félidős választások történelmi kihívást jelentettek - szögezte le az elnök.

Trump elismeréssel szólt a várható házelnökről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai képviselő eddigi munkásságát.

Az államfő hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival - a Képviselőház elnöki tisztségének demokrata párti várományosával -, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett.

Nancy PelosiForrás: AFP/Nicholas Kamm

Az elnök úgy fogalmazott, hogy csodálatos lehetőségek nyílnak majd a kétpárti együttműködésre.

Példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette.

Fontosnak mondta a kétpárti megállapodást az infrastrukturális beruházásokról is.

Trump hangsúlyozta, hogy a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is.

"Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem" - tudatta.

Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók egyértelműen megfeddték azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Ahogy az Origo megírta, hamis támadások érték Brett Kavanaugh-t, akit azóta megválasztottak az Egyesült Államok főbírójának.

Az ügy hátterében az áll: Soros zsoldosai minden követ meg kívántak mozgatni annak érdekében, hogy a konzervatív Brett Kavanaugh ne lehessen főbíró.

A konzervatív főbírót szexuális erőszakkal vádoló nők egyike, Judy Munro-Leighton elismerte, hogy hazudott, és soha nem is találkozott a főbíróval.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK