Donald Trump a republikánusok szenátusban elért győzelmeit méltatta

Washington, 2018. november 7. Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. Az előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a szövetségi képviselőházban a Republikánus Párttól, a kormányzó republikánusok viszont növelik többségüket a szenátusban. Trump óriási sikernek nevezte a választások eredményét. MTI/EPA/Erik S. Lesser
Vágólapra másolva!
A republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta a Fehér Házban tartott, az előző napi választások utáni első sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Trump közölte, hogy a szenátusban aratott nagyarányú győzelem ellenére évtizedek óta a legnehezebb helyzetben van a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Itt minden bizonnyal a bevándorláspárti spekulánsra, Soros Györgyre és az általa pénzelt jelöltekre gondolt.

Ők a következők: Ilhan Omar, szomáliai migráns, aki Minnesota jelöltjeként lett a washingtoni képviselőház tagja. Továbbá a ciszjordániai bevándorlók gyermekeként, már Detroitban született

Rashid Tlaib lesz az első palesztin-amerikai, muszlim vallású nő a kongresszusban.

A 29 éves, Puerto Ricó-i származású Alexandria Ocasio-Cortez személyében pedig megválasztották az Egyesült Államok eddigi legfiatalabb képviselőjét.

Ocasio-Cortez demokratikus szocialistának vallja magát, de az általa adott interjúk alapján nyilvánvalóan fogalma sincs róla, hogy mi a szocializmus.

A sorosista lobbinak köszönhetően Colorado államban megválasztották Amerika első nyíltan homoszexuális kormányzóját, Jared Polist.

- szögezte le az elnök.

Trump elismeréssel szólt a várható házelnökről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai képviselő eddigi munkásságát.

Az államfő hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival - a Képviselőház elnöki tisztségének demokrata párti várományosával -, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett.

Nancy Pelosi Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Az elnök úgy fogalmazott, hogy csodálatos lehetőségek nyílnak majd a kétpárti együttműködésre.

Példaként

Fontosnak mondta a kétpárti megállapodást az infrastrukturális beruházásokról is.

Trump hangsúlyozta, hogy

a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett,

sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is.

"Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem" - tudatta.

Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét:

azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát.

Megjegyezte: a szavazók egyértelműen megfeddték azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Ahogy az Origo megírta, hamis támadások érték Brett Kavanaugh-t, akit azóta megválasztottak az Egyesült Államok főbírójának.

Az ügy hátterében az áll:

Soros zsoldosai minden követ meg kívántak mozgatni annak érdekében, hogy a konzervatív Brett Kavanaugh ne lehessen főbíró.

A konzervatív főbírót szexuális erőszakkal vádoló nők egyike, Judy Munro-Leighton elismerte, hogy hazudott, és soha nem is találkozott a főbíróval.