Lövöldözés egy kaliforniai bárban, tucatnyian meghaltak

Kalifornia, lövöldözés,
Thousand Oaks, 2018. november 8. Rendőrök a dél-kaliforniai Thousand Oaks városban lévő Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhely közelében, ahol lövöldözés történt 2018. november 8-án. A rendőrség egyelőre egy elkövetőről tud, a lövöldözésnek számos sérültje van. MTI/EPA/Mike Nelson
Vágólapra másolva!
Legalább 30 lövés dördült el kevéssel éjfél előtt a Borderline Bar & Grill nevű bárnál, ahol egy diákrendezvény zajlott. A helyi rendőrség szóvivője szerint több halálos áldozat is van. A Sky News hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető egy 30 év körüli, szakállas, közelkeleti kinézetű, feketébe öltözött férfi volt. Később a rendőrség David Ian Longként azonosította a férfit, aki a helyszínen öngyilkos lett, még mielőtt kiértek volna a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Egy férfi rántott fegyvert a dél-kaliforniai Thousand Oaks város egyik bárjában. A helyi rendőrség legfrissebb közleménye szerint viszont 13 halálos áldozat van, a halottak között van a támadó is. A sebesültek pontos számát egyelőre nem közölték, de bejelentették: 21 sebesültet csütörtökön délelőtt hazaengedtek a kórházból. A helyszínen egyébként hat, szolgálaton kívüli rendőr is volt.

Geoff Dean seriff csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta:

David Ian Long, és 28 éves, aki az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált.

A férfi még azelőtt öngyilkos lett a helyszínen, mielőtt a rendőrség odaért volna, a szórakozóhely irodájában találták meg a holttestét. Long egyetlen fegyvert, egy Glock típusú pisztolyt használt. Tettének oka egyelőre ismeretlen.

Korábban kisebb, közlekedési ügyekben került összeütközésbe a törvénnyel, 2015-ben pedig ő volt verekedés áldozata egy szórakozóhelyen.

Sajtóinformációk szerint az anyja autójával hajtott a bárhoz, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy miért mészárolta le a diákokat.

A Sky News és az ABC hírtelevízió is megszólaltatott több szemtanút is, akik szerint az elkövető egy 20-as éveiben járó szakállas,

közel-keleti kinézetű, tetőtől talpig feketébe öltözött férfi volt.

Szemtanúk szerint a támadó fejbe lőtte a bejáratnál álló biztonsági őrt, majd félautomata fegyverével válogatás nélkül lövöldözni kezdett.

Elszállítják az egyik sérültet a dél-kaliforniai szórakozóhelyről. Forrás: MTI/AP/RMG News/Rmg

Az egyik szemtanú, Newbury Park az LA Timesnak azt mondta, 15 barátjával volt a bárban, amikor a lövöldöző betört az étterembe, és belelőtt a mennyezetbe. A férfi azt mondta, a fegyveres kiabált valamit, de nem értette pontosan, hogy miről beszélt.

Egy másik szemtanú azt mondta, a bárban főleg fiatalok voltak a lövöldözés idején.

– számolt be egy másik szemtanú.

A dél-kaliforniai Thousand Oaks városban lévő Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhely kitört ablakai. Forrás: MTI/EPA/Mike Nelson

Donald Trump amerikai elnök twitter-bejegyzésében szólt az áldozatokról:

A szórakozóhelyen egyébként egyetemistáknak szervezett táncestet. Az elkövető füstgránátot dobott a táncparkettre. Többen az ablakokat kitörve próbáltak elmenekülni a támadó elől.

Rendőrök helyszínelnek védőruhában a dél-kaliforniai Thousand Oaks városban lévő Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen. Forrás: MTI/EPA/Mike Nelson

Thousand Oaks, a 130 ezer lakosú város Los Angelestől mintegy 60 kilométerre nyugatra fekszik.