Pakisztánban tartózkodik az istenkáromlás alól felmentett keresztény nő

2018.11.08. 17:55

Továbbra is Pakisztánban tartózkodik az istenkáromlás miatt halálra ítélt, majd felmentett keresztény nő, Ászija Bibi.

Ászija Bibi "biztonságos helyen tartózkodik Pakisztánban" - közölte Mohammad Fejszál, a külügyminisztérium szóvivője.

Favad Saudri tájékoztatási miniszter is megerősítette, hogy az asszony továbbra is Pakisztánban van.

A Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom támogatói Ászija Bibi kivégzését követelik egy pesavari tünteésen.Forrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

Bibit, akit szerdán engedtek el a multáni börtönből, csütörtökre virradóra szállították Iszlámábádba fokozott biztonsági intézkedések mellett. A nő élete súlyos veszélyben van Pakisztánban a felmentő ítéletet elutasító iszlamista szélsőségesek miatt."Ászija Bibi elhagyta a börtönt és biztonságos helyre szállították! Köszönetet mondok a pakisztáni hatóságoknak" - írta a Twitter mikroblog portálon Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, hozzátéve, hogy a férjével és a családjával mielőbb várják őt Brüsszelben.

A 2010-ben istenkáromlás miatt halálra ítélt ötgyermekes családanyát a múlt héten mentette fel a legfelsőbb bíróság.

Felmentése miatt radikális iszlamisták a Tehrík-i-Labbaik párt vezetésével napokon át tüntettek a nő nyilvános kivégzését a felmentő ítéletet meghozó bírák menesztését követelve.A tiltakozások azután csitultak, hogy Imran Hán miniszterelnök kormánya megígérte, hogy egy bíróság megvizsgálja a felmentés semmítésére vonatkozó indítványt, és Bibinek nem engedélyezik, hogy elhagyja Pakisztánt.

Bírálói azonnal azzal vádolták a nyáron iszlamista húrokat is pengetve hatalomra került kormányfőt, hogy enged a radikálisoknak. Bibi szabadlábra helyezése, biztonsági intézkedések közepette Iszlámábádba történt szállítása és valószínűsíthető elutazása arra utal, hogy Hán az iszlamistáknak tett ígéreteivel csak időt akart nyerni.

A kormány mindazonáltal még nem jelentette ki nyilvánosan, hogy Bibi szabadon elhagyhatja az országot - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Szabadon bocsátásának hírére csütörtökön tízezer tiltakozó vonult fel Karacsiban "Akasszátok fel Ásziját!" jelszavakat skandálva. "Készek vagyunk feláldozni az életünket, de soha nem engedünk a prófétánk becsületéből" - mondta az egyik szónok.

Péntekre újabb tüntetéseket ígértek.

Bibi asszony kálváriája 2009-ben kezdődött, amikor gyümölcsszedés közben összevitatkozott muszlim munkatársnőivel, akik azzal vádolták meg, hogy szidalmazta Mohamed prófétát. A következő évben istenkáromlás miatt halálra ítélték. Esete megdöbbentette a nemzetközi közösséget, felkeltette XVI. Benedek és Ferenc pápa figyelmét is.

Ászija Bibi férje szombaton közölte, hogy korábban Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban nyújtott be menedékkérelmet az egész családnak, és kérte Donald Trump amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő segítségét, hogy az asszony elutazhasson Pakisztánból.