Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket

2018.11.08. 19:30

Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön a belbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekkel indokolva döntését.

A hatóságok szerint továbbra is fennállnak a közrend és belső biztonság elleni fenyegetések.A megfontolások részét képezte ezenfelül a svéd biztonsági szolgálatnak (SAPO) a terrorveszéllyel, valamint az Európai Unió külső határain végzett határellenőrzésekkel kapcsolatos helyzetértékelése, illetve aggálya is.

Svédország a migrációs nyomásra tekintettel 2015 novemberében vezetett be határellenőrzéseket,és vizsgálja az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezők iratait. Abban az évben rekordszámú, 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a skandináv államban a végsőkig terhelve a menekültközpontok és a helyi önkormányzatok befogadó képességét. A svéd kormány júniusban kiterjesztette a határellenőrzéseket, aminek keretében a stockholmi, a malmői és göteborgi repülőtereken, illetve a nagyobb kikötőkben kezdték el vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel.

Migránsok SvédországbanForrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

Stockholmban tavaly áprilisban egy üzbég terrorista, Rahmat Akilov öt embert halálra gázolt és 14 embert megsebesített, amikor egy lopott teherautóval több száz méteren át száguldott a belváros egyik sétálóutcáján, majd az egyik üzletbe csapódott.

A svéd kormány emlékeztetett, hogy Ausztria, Németország, Dánia és Norvégia – a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagjai – az utóbbi időben szintén meghosszabbították határellenőrzéseiket.