Terrortámadás Melbourne-ben, szomáliai migráns az elkövető- videó

2018.11.09. 08:37

Halálos késelés történt Ausztráliában, ahol egy autó is felgyulladt. A késelő több járókelőt megsebesített, egy ember a helyszínen meghalt. A férfit a rendőrök meglőtték, a kórházban belehalt sérüléseibe. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadást.

A rendőrség elfogott egy támadót, miután nekihajtott az egyik épületnek,felgyújtotta gázpalackokkal megpakolt autóját, és megkéselt három embert az ausztráliai Melbourne-ben.

Az AAP ausztrál hírügynökség által közreadott kép a késes támadórólForrás: MTI/EPA/AAP/Str

A támadót a rendőrség meglőtte a város egyik forgalmas utcáján, a Bourke Streeten, és azonnal előzetes letartóztatásba helyezték. Kritikus állapotban szállították kórházba, ahol meghalt.

A támadás helyi idő szerint a délutáni órákban, 16 óra körül történt.

A késelés miatt az egyik ember meghalt,

a másik két áldozatot kórházba szállították, egyikük állapota életveszélyes. Az áldozatok mind férfiak, de még nem azonosították őket.

Videó a támadóról, akit ártalmatlanítottak a rendőrök. Figyelem, a felvétel egyesek számára felkavaró lehet! 

Amit a késelőről tudni lehet

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a Guardian azt írja, a férfit  - aki Melbourne északi részén élt - lopás és kábítószeres ügyei miatt ismerték. Graham Ashton Victoria állambeli rendőrparancsnok közölte, a támadó szomáliai volt.

Rendőrök kísérnek el egy szemtanút a helyszínről a támadás utánForrás: AFP/William West

A helyi rendőrség közlése szerint a péntek esti eseményeket terrortámadásként kezelik. 

A News.com.au azt írta, az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.

Az egyik szemtanú a Guardiannek azt mondta, éppen az egyik közeli fodrászszalonban ült, amikor arra lett figyelmes, hogy az utcán pánikolva rohannak az emberek. "Kimentem, hogy lássam mi történt, ekkor láttam meg a lángoló autót."

A portál az ABC-re hivatkozva azt írja, a környékbeliek látták, hogy valaki valamit az autóba dob, ezután gyulladt ki a kocsi. 

Egy másik felvételen pedig az látható, ahogyan letartóztatják a késelőt:

A hét végi ünnep, az Emlékezés Napja idejére foganatosítandó biztonsági intézkedéseket az emlékhelyek és nyilvános események helyszínei körül felülvizsgálják, és meg fogják erősíteni a rendőri jelenlétet.