Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden felszólította országa muszlim közösségét, hogy tegyen többet a szélsőségesség terjedése ellen, mivel szerinte a múlt heti melbourne-i merénylő a közösségén belül radikalizálódott.

A 30 éves szomáliai születésű Hassan Khalif Shire Ali a múlt pénteken Melbourne belvárosában egy gázpalackokkal megrakott gépkocsival nekihajtott egy bevásárlóközpont épületének, ahol felgyújtotta az autót. A rendőrök szerint robbantani akart, de a detonáció elmaradt.

A férfi ezek után kiszállt a kocsiból, és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték. Egyik áldozata nem élte túl a támadást.

A szomáliai származású támadó három járókelőt megszúrt, egyikük a helyszínen belehalt sérüléseibeForrás: MTI/EPA/AAP/Str

Az ausztrál miniszterelnök Melbourne-ben újságíróknak arról beszélt, hogy nem hiszi, hogy a merénylő "a postástól" vette át gyűlöletes nézeteit és meggyőződését.
Abban a közösségben tette magáévá, amelyben élt, és azoktól az emberektől vette át, akikkel beszélt nap mint nap. A közösségek dolga megakadályozni, hogy a farkasok a juhok közzé menjenek saját vallási közösségeikbe. Én is egy vallási közösség tagja vagyok, és a lelkipásztorom tudja, hogy mi történik az egyházi közösségünkben - mondta Morrison, aki gyakorló kereszténynek vallja magát.

Scott Morrison, ausztrál miniszterelnökForrás: AFP/Mark Graham

Többen bírálták az ausztrál kormányfő kijelentéseit. Anne Aly, Ausztrália első női muszlim képviselője a parlamentben, úgy fogalmazott, hogy elege van abból, amikor politikusok teljes mértékben és kizárólagosan hibáztatnak közösségeket egy terrortámadás után. Egy melbourne-i iszlám vezető pedig azzal vádolta Morrisont, hogy inkább megpróbálja bűnbaknak beállítani a muszlimokat, mint hogy felelősségre vonja a hatóságokat. Ez az ember, mármint a merénylő rajta volt a megfigyelési listán. És mit tettek ők? Semmit! - mondta Mohammed Omran, a Hume Islamic Youth Centre vezetője a The Australian nevű helyi újságnak.

Az egyik megkéselt férfi belehalt a sérüléseibeForrás: AFP/William West

Az ausztrál rendőrség szombati közlése szerint az Iszlám Állam ihlette a múlt pénteki merényletet. A hatóság szerint bár a merénylő nem állt közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, de propagandájának hatására vált szélsőségessé. Kiderült az is, hogy a szomáliai születésű férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták a hatóságok, mert a hírszerzés felfigyelt arra, hogy a férfi Szíriába akar utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként. A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletet készült végrehajtani Melbourne-ben szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.