Donald Trump amerikai elnök a belbiztonsági miniszter, Kirstjen Nielsen elmozdítására készül – jelentette hétfőn éjjel internetes oldalán a The Washington Post című lap.

A lap a Fehér Ház jelenlegi és volt tisztségviselőire hivatkozva – forrásait meg nem nevezve – közölte az értesüléseket. Ezek szerint Trump elégedetlen a 46 éves Nielsen munkájával, lassúnak és kevéssé hatékonynak tartja a tárcavezető migrációval, az illegális migránsok visszaszorításával kapcsolatos lépéseit.

Az elnök hatékonyabb, a bevándorláspolitikáját fürgébben megvalósító vezetőt szeretne a belbiztonsági minisztérium élére – írta a The Washington Post. A lap információi szerint a személycserére néhány héten, de az is meglehet, hogy néhány napon belül sor kerül.

Kirstjen NielsenForrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Atilgan Ozdil

Donald Trump a héten Nielsennel együtt tervezett a dél-texasi határhoz látogatást, de lemondta. A The Washington Post informátorai szerint az elnök a hét végén azt mondta munkatársainak: a lehető leggyorsabban le akarja cserélni Kirstjen Nielsent, akinek menesztésén állítólag már hónapok óta töpreng.

Az elnök elégedetlenségét jelzi, hogy – a lap szerint – a kabinetüléseken többször mások előtt lehordta a belbiztonsági minisztert, és nem egyszer „Bushie”-nak, azaz Bush elnökhöz közelinek nevezte őt, utalva arra, hogy korábban George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház Belbiztonsági Tanácsában tanácsadóként dolgozott.

A The Washington Post ugyanakkor megjegyezte: Trump már korábban is változtatott kulcsfontosságú személyi döntésein, és jelenleg John Kelly kabinetfőnök Nielsen megtartása érdekében lobbizik nála.
A belbiztonsági minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a miniszter esetleges távozásáról szóló értesüléseket.