Afgán migránsok újabb csoportját toloncolták ki Németországból

2018.11.14. 08:39

Megérkezett Kabulba az a mintegy negyven afganisztáni, akiknek Németország előzőleg elutasította a menedékkérelmét - közölték szerdán a helyi repülőtéri hatóságok.

Mintegy két év alatt, 2016 decembere óta ez volt a tizennyolcadik ilyen jellegű kitoloncolás Afganisztánba. A szerda hajnalban érkezett csoporton kívül eddig összesen 338 afgán állampolgárt küldtek vissza Németországból. 

2015-ben Magyarországról Ausztrián keresztül Németországba érkezett illegális bevándorlók alszanak a müncheni főpályaudvaron. 2016 vége óta 338 afgán migránst küldtek haza NémetországbólForrás: MTI/EPA/DPA/Andreas Gebert

A kitoloncolások ellen sokan tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy Afganisztánban a helyzet továbbra sem javult, mert a kormányerők és a szélsőséges tálib fegyveresek, illetve az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai között továbbra is gyakoriak az összetűzések. A kabuli kormány által ellenőrzött terület nagysága hároméves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban, és a biztonsági erők komoly veszteségeket szenvedtek el az afganisztáni újjáépítést felügyelő szervezet (SIGAR) november elején kiadott jelentése szerint.