Nem szavazta meg az Európai Parlament a migránsvízumot

2018.11.14. 20:14

Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt. A kezdeményezés lehetővé tenné, hogy a migránsok az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein nyújtsák be menedékkérelmüket. Dömötör Csaba államtitkár korábban migránsvízumnak és a névtelen bankkártyákkal együtt egy „új csomag” részeként emlegette a kezdeményezést, amelynek tétje, hogy nyílt társadalom vagy nemzetek Európája lesz-e. Gál Kinga fideszes EP képviselő pedig a józanság legcsekélyebb jelét sem mutató kezdeményezésről beszélt, amely szerinte migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni.

Leszavazta az Európai Parlament a migránsvízumot.

 A strasbourgi plenáris ülésen 349 képviselő voksolt igennel, 199 nemmel, 47 pedig tartózkodott, miközben a dokumentum elfogadásához abszolút többségre, azaz 376 szavazatra lett volna szükség.

Strasbourg, Európai ParlamentForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A házszabály szerint a dokumentum elfogadásának vagy elutasításának megállapításakor csak az „igen” és a „nem” szavazatokat veszik figyelembe.

Nem nyugszanak a bevándorláspártiak

Juan Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata jelentéstevő új szavazás kiíratását kérte, amit Antonio Tajani, az EP elnöke elutasított, szakértők szerint azonban a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete elvileg csütörtöki ülésén még dönthet így.

Sajtótájékoztatóján a jelentéstevő arról számolt be, hogy a végszavazás előtt egy perccel még 655 képviselő adta le a voksát egy másik kérdésben, s közben senki nem hagyta el az üléstermet, így szerinte az történhetett, hogy sokan, mintegy hatvanan túl hamar vették ki a szavazókártyájukat, és így a gép nem számolta a voksukat.

Többen felszólaltak, új szavazást kérve másnapra. Tajani ezt elutasította, és az érintettek hibájának nevezte, hogy még az eredmények megjelenése előtt kivették a kártyájukat.A küzdelem még nem ért véget. Nem lenne szabad elszalasztani ezt a lehetőséget - mondta Aguilar, rámutatva, hogy a menekültek 90 százaléka szabálytalanul, gyakran életveszélyes útvonalakon kényszerült eljutni az Európai Unióba.

A határozatban felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret felállítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.A humanitárius vízumot kiadó államok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából. A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat ezek kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.

Gál Kinga: A józanság legcsekélyebb jelét sem mutatja a kezdeményezés

A voksolást megelőzően Gál Kinga fideszes képviselő azt írta a közleményében, hogy az EPa józanság legcsekélyebb jelét sem mutatva olyan kezdeményezéssel állt elő, amely migránsok tömegeit kívánja Európába juttatni.

Gál KingaFotó: Marton Szilvia - Origo

Elfogadhatatlannak nevezte a "realitásoktól elrugaszkodott" javaslatot, mert véleménye szerint az a probléma orvoslása helyett csak importálná azt.Bár az ügyet már megvitatták az EU-ban, nem született eredmény. Jelenleg számos ilyen tagállami program létezik, de nincs egységes jogi keret a közösségi jogban.

Az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.

Nyílt társadalom vagy nemzetek Európája

Korábban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is kritizálta a kezdeményezést az Országgyűlésben és azt "migránsvízumnak" nevezte.

Az óra ketyeg, és legalábbis a választásokig nem nekünk dolgozik
– mondta Dömötör Csaba.
Mert miközben erre semmilyen felhatalmazásuk nincs, Brüsszelben véglegesíteni akarják a bevándorlást támogató és állandóvá tevő eljárásokat. Most áll fel egy új intézményrendszer.

Budapest, 2018. október 2. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 2-ánForrás: MTI/Soós Lajos

Pénzzel feltöltött kártyával, egyszerűsített vízummal, betelepítési programokkal és a határvédelmi jog elvételével tennék könnyebbé a migrációt. És ezzel teljesen kiszolgáltatnánk Európát és benne Magyarországot – mondta az államtitkár.

 Ez így egyben egy teljesen elfogadhatatlan bevándorlási csomag. Hazárdírozás Európa jövőjével. Nem akarunk sem migránskártyákat, sem migránsvízumot, sem nyitott határokat, és betelepítéseket sem. Mi nem a bevándorlásra akarunk pénzt költeni, hanem a gyermeket nevelő családokra – mondta Dömötör Csaba.

A tét tehát nem is lehetne nagyobb.Nyílt társadalom vagy nemzetek Európája. Nem kérdés, hogy mi melyik oldalon állunk ebben a vitában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK