Kuba nem hívja magát többé kommunista államnak

Kuba, konzultáció, alkotmány
A poster of the Cuban Constitutional reform is seen in a street of Havana, on November 13, 2018. - Opening to market and private investment without giving up socialism: this is one of the main changes in the new Cuban Constitution, which also limits the presidential mandate and ushers in homosexual marriage. The text, which will replace the current Magna Carta, which dates from 1976, will be submitted to a referendum on February 24. (Photo by YAMIL LAGE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hónapig tartó parázsvita előzte meg Kubában az új alkotmány megszületését, amelyből végül kihagyták a "kommunista állam" meghatározást, és amelybe még akár bevehetik az azonos neműek házasságának engedélyezését is.
Vágólapra másolva!

A szigetországban csütörtökön zárult az országos vitasorozat, az új alkotmányt érintő kérdésekben 7 millió embert kérdeztek meg.

Forrás: AFP/Yamil Lage

Az új alaptörvény egyengetni fogja az utat az azonos neműek házasságkötésének törvényesítéséhez. Ez utóbbi volt az egyik legparázsabb vitákat kiváltó pont a 110 ezer gyűlésen. Ezenkívül

bekerül az alkotmányba a magántulajdonhoz való jog is.

Következő lépésként egy parlamenti bizottság feldolgozza és elemzi a nemzeti konzultáció vitáit, elkészíti az előterjesztendő alkotmány végső változatát, amelyről 2019 februárjában dönt majd népszavazás.