Donald Trump kiállt az üldözött pakisztáni keresztény nő mellett

2018.11.16. 13:26

Donald Trump amerikai elnök arról egyeztetett Rand Paul republikánus szenátorral, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban. A ötgyerekes keresztény nőt a szélsőséges iszlám jogrend, a saría alapján ítélték halálra. A széleskörű nemzetközi nyomásnak engedve, a halálbüntetést végül nem hajtották végre.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Asia Bibit 2010-ben istenkáromlás vádjával ítélték halálra Pakisztánban.

Asia BibiForrás: AFP/Handout

A nőt egy kollégája jelentette fel, állítása szerint Asia Bibi egy vita során Mohamedet gyalázta.

Az érintett határozottan tagadja a vádakat.Pakisztánban szigorú blaszfémiát tiltó törvények vannak érvényben. A Korán meggyalázása életfogytig tartó börtönnel, Mohamed próféta megsértése pedig halállal büntetendő. A keresztény nő végül nyolc évet töltött halálsoron, az elmúlt hetekben mentették fel.

Asia Bibi azonban nem nyugodhatott meg felmentése után, mert a muszlim pakisztániak a mai napig az asszony vérét követelik, hatalmas tüntetéseket tartottak azért, hogy kivégezzék. Ezért végül megtiltották neki, hogy elhagyja az országot, míg ügyvédje elmenekült Pakisztánból.

Több nyugati országban is menedékjogot kívántak neki adni, például Németországban a bevándorlásellenes AfD küzdött ezért, de a CDU-ban is vannak ilyen hangok.

Ezúttal az Egyesült Államokban került napirendre az ügy - írja a 888.hu.Korábban a nő férje, többek között Donald Trumpnak is címzett egy videóüzenetet, amiben Asia Bibi megmentését kérte.Az amerikai elnök csütörtökön Rand Paul republikánus szenátorral egyeztetett arról, hogy a nő menedékjogot kaphasson.Rand Paul a megbeszélés után hangsúlyozta, hogy Trump rokonszenvvel és együttérzéssel viseltetik a világban üldözött keresztények iránt, és emlékeztetett az elnök azon erőfeszítéseire, amelyeket a Törökországban fogva tartott Andrew Brunson amerikai lelkipásztor szabadon bocsátásáért tett.

A szenátor elmondta: ahogyan segített Trump Brunsonnak, ugyanúgy segít majd Asia Bibinek is.