Merkelt már saját pártja fegyelmezi: a CDU-ban sem kérnek a migrációs paktumból

2018.11.18. 13:19

Hétvégi kongresszusán elutasította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete az ENSZ globális migrációs csomagját, és felszólította a szövetségi kormányt, ne csatlakozzon a tervezett megállapodáshoz -írja az MTI tudósításában. „Sárga lapot” mutattak fel az alaposan meggyengült Angela Merkel, német kancellárnak. 

A Röblingenben tartott tisztújító kongresszuson a küldöttek hangsúlyozták, hogy

a CDU a jogállam és a közbiztonság pártja, emiatt nem engedheti, hogy bárki elnyomja a németek identitását.

Lars-Jörn Zimmer, a tartományi törvényhozás (Landtag-) egyik képviselője kiemelte, ha

a kormány csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, az a veszély fenyegeti Németországot, hogy feltétel nélkül meg kell nyitni a kapukat.

Holger Stahlknecht, a szász-anhalti CDU új vezetője, tartományi belügyminiszter is a megállapodás ellen foglalt állást. Szerinte a migrációs csomagot elutasító kongresszusi határozat "sárga lap a kormánynak." Kifogásolta, hogy a tervezett megállapodásról évekig "a nyilvánosság radarja alatt" tárgyaltak, így sem a CDU, sem a lakosság nem tudott véleményt formálni a kérdésben. 

Merkel magyarázkodik 

Ismert, Angela Merkel jelenlegi német kancellár, a CDU jelenlegi elnöke a pénteki chemnitzi fórumon azt mondta, hogy az európai országok két éven keresztül a legnagyobb egyetértésben tárgyaltak a tervezett megállapodásról, majd egyszer csak elkezdtek "hazugságok" és "téves információk" terjedni róla, ami félelmet okozott. Azt mondta, hogy a viták miatt ismételten tüzetesen áttanulmányozta a tervezett megállapodást, és arra jutott, hogy Németországnak csatlakoznia kell hozzá. Ennek megfelelően Merkel úgy látja, hogy az ENSZ decemberi marokkói tanácskozásán elfogadni tervezett csomag nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását. A német kancellár szerint a csatlakozó országok ugyanis vállalják, hogy küzdenek az illegális migráció ellen, megvédik a határaikat, állampolgáraikat ellátják biometrikus adatokat tartalmazó személyi iratokkal. 

Ehhez képest ENSZ migrációs csomagja egyértelműen el akarja fogadtatni a világgal, hogy a

migráció a legjobb dolog, ami valaha történt az emberiséggel.

A dokumentum olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk, 

deklarált célja pedig  a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele.

Angela Merkel pozíciói alaposan meggyengültek az elmúlt időszakban, hiszen pártszövetsége súlyos népszerűségvesztést könyvelhetett el a bajorországi és hesseni tartományi választásokon. Emiatt október végén bejelentette, hogy nem indul többet a CDU elnöki pozíciójáért, és 2021 után semmilyen politikai tisztséget nem vállal. Itt írtunk a jelenlegi német kancellár végnapjairól, és arról, hogyan módosította „finoman” a magyar határzárral kapcsolatban kialakított álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK